Az üdítőitalok és a gyümölcskonzervek dobozán az előírásoknak megfelelően feltüntetik a készítményhez használt adalékanyagokat (ingredients). Ezek között gyakran szerepel egy ismeretlen szó: az acerola.
Minthogy az utóbbi hetekben többen is kérdezték tőlem, hogy mi is az acerola, honlapom nyilvánosságát használom fel a kérdés megválaszolására.
Az acerola vagy barbadoszi cseresznye mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa, amely nagy mennyiségű, 1-2 cm. átmérőjű, piros gyümölcsöt terem; ezek puhák, lédúsak, kellemes zamatúak. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában.
A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5%) tartalmaz C-vitamint; ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. Ezen kívül sok káliumot, magnéziumot és A-vitamint is tartalmaz.
A brazilok a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használták. Egy maroknyi friss acerola vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé, naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhast. Manapság az acerolából bőrápoló szereket készítenek, de jó hatású a vérszegénység, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, reuma és tbc. fertőzés esetében is.