Hallod a tavasz zsongását?

Hallod a tavasz zsongását?

Ha nem, akkor a kertben nincs elegendő méh és más rovar ahhoz, hogy megtermékenyítse a gyümölcsfák virágait.

Megindult a növények nedvkeringése, a fák és bokrok kirügyeztek, a gyümölcsfák többsége virágba borult, sőt már a sziromlevelek is eltűntek. Az idén többször is megálltam egy terebélyes koronájú, virágos cseresznyefa előtt és megcsodáltam a fa szépségét; enyhe idő volt, sütött a nap, enyhe szellő lengedezett, vagyis minden együtt volt, ami a tavaszi hangulathoz szükséges, de valami mégis hiányzott nekem. Tűnődtem néhány percig, amíg végre rájöttem, hogy mi hiányzik: a tavaszi zsongás! A virágport és nektárt gyűjtő méhek, a darazsak, a poszméhek, a dongók, a lepkék és az egyéb vad ízeltlábúak, amelyek mozgásukkal, munkájukkal fülbemászó, semmivel össze nem hasonlítható hangot sugároztak: a tavasz zsongását!

 tavasz zsongasa 02

Manapság méhek csak faluhelyen élnek, a városokból (még a kertvárosokból is) többnyire eltűntek, a többi rovart pedig mi irtottuk ki a lakóházakban és a kertekben használt vegyszerekkel. Így most nincs, ami a gyümölcsfák virágait megporozza, kevesebb gyümölcs kerül majd a családok asztalára. Ezen a helyzeten segíthet az öntermékeny gyümölcsfajták telepítése, de ezeknek a szüretelésére több évtizedig kell még várnunk!

 tavasz zsongasa 03

Volna egy másik megoldás: méhkaptárokat kellene a virágzás idejére (ez a kertekben tavasztól őszig tart) telepíteni! Például tíz kertre egy kaptárt. Bizonyára akadna olyan méhész is, aki illő fizetség ellenében vállalkozna ezeknek a méhcsaládoknak a felügyeletére és gondozására. Ez a megoldás kettős előnnyel járna: több lesz a gyümölcs és méz is kerül az asztalra. A méhektől pedig nem kell félni: ezek nem támadó, hanem védekező jószágok és, ha nem zavarják őket, akkor békén hagyják az embereket. Rajta hát, szervezzük ezt meg!

További olvasnivaló a méhekről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR