Gombás betegségek – Peronoszpórafélék

Gombás betegségek – Peronoszpórafélék

A szőlő egyik legveszélyesebb betegsége, a szőlőperonoszpóra tartozik ide. Kórokozója nedves, párás, meleg időjárásban súlyos járványt idéz elő.

Tünet

A fertőzés következtében a levelek színén áttetsző, sárgás olajfolt, fonákán fehér színű penészkivirágzás jelenik meg. A foltok összeolvadnak, a levél elszárad, lehullik. Virágfertőzéskor leáll a virágzás, a fertőzött bogyók elszíneződnek, elpusztulnak, felületükön megjelenik a gomba fehér penészgyepe.

Védekezés

A kórokozó elleni hatásos védekezés alapja a megfelelő időben megkezdett vegyszeres védekezés. A hőmérséklet és a csapadék alakulásától függően ezt általában május második felében szükséges elkezdeni. Csapadékos, meleg tavasz és nyár idején sűrűbben (esetleg hetente), száraz, hűvös években ritkábban kell védekezni.

A tavaszi levélfertőzés megelőzésére Dithane M-45-öt vagy Orthocidot (0,2%); a fürtvédelemhez Dithane M-45-öt, Dithane porozószert és rézmészport; a nyári védekezésre az előbb említett szereken kívül Cuprosan Super D-t; majd az augusztusi, ún. záró permetezéshez réztartalmú készítményt, Cuprosan Super D-t, Rézoxiklorid 50 WP-t (0,5%) használjunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR