A talaj él, ezért táplálni is kell

A talaj él, ezért táplálni is kell

Akár egy élő állati vagy növényi szervezetet, a talaj életfolyamatait is lehet stimulálni.


A termőtalaj rendkívül bonyolult közeg, amelyben igen élénk mikrobiológiai folyamatok zajlanak le tavasztól az őszi fagyokig. Ezeket a kertészek és a gazdák évszázadok óta táplálják szerves trágyákkal, szakszerű talajműveléssel, vetésforgóval, zöldtrágyázással és talajtakarással. A tudomány eredményei alapján most kezd terjedni a mikrobiológiai készítmények gyakorlati használata.

talaj el taplalni 01

Ezek a talaj termékenységét fokozó, a növények fejlődését elősegítő mikroszervezetekből (gombák, baktériumok, algák) állnak. Ezekre példa az Artis vagy a Trifender, amelyek termésnövelő mikrobiológiai készítmény néven kerülnek a forgalomba.

Kereskedelmük ma már mintegy 50-féle készítménnyel áll a piacorientált nagytermelők és a családi gazdaságok, valamint a hobbikertészek rendelkezésére.

talaj el taplalni 02

Ezek a készítmények teszik lehetővé, hogy a gabonatarlókat, a szalmát, a kukorica és napraforgószárat ne tartsuk felesleges hulladéknak, mert a szerves anyagok elbomlását meggyorsítva élénkítik a talajban zajló biológiai (lebontási) folyamatokat és ezzel jelentékenyen növelik a talaj termékenységét.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR