Mire jó a csipkebogyó?

Mire jó a csipkebogyó?

A csipkebogyó (hecsedli) a vadrózsa termése. A terjedelmes vadrózsa bokrok erdőszélen, cserjés domboldalakon, elvadult kertekben, kerítés mellett nőnek és érlelik be a gömb, tojás, vagy körte alakú és mindig tűzpiros álbogyóikat.

Ezeket ősszel, de a fagyok előtt, érett állapotban, de még keményen ajánlatos begyűjteni. A bogyókat kettéhasítjuk és kiszedjük a magjait. A friss bogyóhúsból igen magas C-vitamin tartalmú lekvár készülhet; ez értékes cukrot, pektint, szerves savakat és ásványi sókat is tartalmaz.

Csipkebogyó

A megszárított gyümölcshúsból téli teát főznek, amely nem csupán kellemes ital, de csökkenti a magas vérnyomást, gyógyítja a bélhurutot és javítja az emésztési folyamatot. A csipkebogyóból jóféle bor, pálinka, likőr, lekvár és szörp is készíthető.

CSIPKEBOGYÓS KÖRTEDZSEM

Csipkebogyós körtedzsem

A körte és a csipkebogyó az ősz termése. Mézédes és szaftos körtékből és tűzpiros vadrózsatermésből készült dzsem. Csökkentett cukortartalmú, így megőrzi a dzsem gyümölcsös aromáját. A csipkehús a dzsemkészítés legvégén kerül a lekváros fazékba, így megmarad a C-vitamin nagy része.

Felhasználása: Mivel kevés cukorral készült, nyugodtan tálaljuk kacsából, libából, pulykából és csirkéből készült pecsenyék mellé. Egészben megsütött sertéshús mellé is remek kiegészítő. Sajtok, pástétomok, hideg sültek, és persze nem utolsó sorban palacsinta, fánk, fagyi és süteményekre is kanalazhatjuk.

Tartósítószert nem tartalmaz. Felbontás után hűtőben tároljuk, felbontva még két hétig eláll.

A Hobbikert Boltban (sok más finomság mellett) gyönyörűen üvegbe töltve megvásárolható >>

(Ügyelni kell a kimagozásnál, mert ha ezt nem elég alaposan végezzük el, akkor a magokat körülvevő szőrök a lekvárba kerülnek és kellemetlen viszketést okoznak.)

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?