A csipkebogyó (hecsedli) a vadrózsa termése. A terjedelmes vadrózsa bokrok erdőszélen, cserjés domboldalakon, elvadult kertekben, kerítés mellett nőnek és érlelik be a gömb, tojás, vagy körte alakú és mindig tűzpiros álbogyóikat.
Ezeket ősszel, de a fagyok előtt, érett állapotban, de még keményen ajánlatos begyűjteni. A bogyókat kettéhasítjuk és kiszedjük a magjait. A friss bogyóhúsból igen magas C-vitamin tartalmú lekvár készülhet; ez értékes cukrot, pektint, szerves savakat és ásványi sókat is tartalmaz.
A megszárított gyümölcshúsból téli teát főznek, amely nem csupán kellemes ital, de csökkenti a magas vérnyomást, gyógyítja a bélhurutot és javítja az emésztési folyamatot. A csipkebogyóból jóféle bor, pálinka, likőr, lekvár és szörp is készíthető.
(Ügyelni kell a kimagozásnál, mert ha ezt nem elég alaposan végezzük el, akkor a magokat körülvevő szőrök a lekvárba kerülnek és kellemetlen viszketést okoznak.)