Miért értékelik a borászok a nemes penészt?

Miért értékelik a borászok a nemes penészt?

A jó klímájú borospincék falán és mennyezetén gyakran megtelepszik a pincepenész (Cladosporium cellare)  nevű gombafaj, amelynek a puha párnái kezdetben szürkésfehérek, később azonban megsötétülnek.

A nemes penész hozzásegít a betárolt bor illat- és zamatanyagainak kialakulásához és emeli a pince használati értékét.

nemes penesz 02

Érdekes megfigyelés, hogy ha a pincében nem tartanak bort, akkor egy-két év alatt a pincepenész maradéktalanul eltűnik, ha viszont egy jó borospincét ismét megtöltenek borral, akkor a nemes penész újból megjelenik és elterjed. Megtelepszik a fahordókon is, amelyeket emiatt gyakran tisztogatni, törölgetni szükséges, de látványosan bevonja a pincei eszközöket, az ott tárolt palackokat is.

nemes penesz 03
Ján Sokoly

A nemes penész az egyenletes hőmérsékletű és páratartalmú pincéket kedveli. Ha nagyon nyirkos a pince, akkor keveredhet más penészfajokkal (Mucor, Penicillium  stb.), ilyen esetben a pincét gyakrabban kell szellőztetni, de a kénezéssel csínján kell bánni, mert ez a nemes penészt is elpusztítja.

További olvasnivaló a borkészítésről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR