Több kerti gép és barkácsgép kapható kevesebb pénzért

Több kerti gép és barkácsgép kapható kevesebb pénzért

Az akkus gépek nagyon jók és kényelmesek, de nagy hátrányuk, hogy drágák. A legdrágább bennük maga az akku. Egy ügyes újítás mostantól lehetővé teszi, hogy egyetlen akkut használjunk az összes gépbe, így ha több gépet veszünk, akkor már a másodiktól választhatjuk az olcsó, akku nélküli kivitelt.

Bemutatjuk a Power for ALL rendszert, ami a Bosch 12 V-os akkumulátorára épül. Kaptunk hozzá eszközöket: a szegélynyíró, sövényvágó, fúró-csavarozó, ütvefúró, fúrókalapács, szúrófűrész, körfűrész, csiszológép és porszívó mind egyetlen 12 voltos apró, de nagyon erős akkumulátorral működik.

Ez az alig húsz dekás 12 voltos akkumulátor korábban 10,8 V-os volt, de oda és vissza is kompatibilis maradt a sorozat, azaz a 10,8-as is működteti a legújabb gépeket, és a 12-es is jó a régebbi munkagépekhez. Az akkuk tárolókapacitása is egyre nőtt, régebben 1,3 amperórásat gyártottak, következett az 1,5 Ah, majd a 2 Ah töltöttségű, és a legújabb már 2,5 Ah-ás. Az utóbbiak egy töltéssel tovább működtetik a gépeket, ezért többnyire drágábbak is. A lassabb töltőkészülék 1,5 amper áramerősséggel, a gyorsabb 3 A-rel tölt. Egy teljes töltés a gyorsabbal körülbelül 60 perc, de már 30 perc után 80%-os a töltöttség, lehet folytatni a munkát az akkuval.

Az akku ma még sajnos a legdrágább alkatrésze ezeknek a kerti és barkács gépeknek, így ésszerű ugyanazt az akkut több géphez is használni. A lítium ionos akku évekig nem fárad ki, pihenés közben alig veszít a töltöttségéből, azaz mindig készen áll a munkára, sebesen tölthető, előtte nem kell kisütni, hogy teljesen feltöltődjön, sőt egy Syneon chip védi a teljes lemerüléstől, valamint szabályozza a gazdaságos a működését. Mindössze a tűző napon való töltést, és a téli mínuszokat kell elkerülni, mert a felhevülést és az erős lehűlést nem szereti tároláskor. Dolgozni lehet vele hőségben és fagyban is.

A kipróbált Bosch gépek:

Az EasyGrassCut 12-230 szegélynyíró munkaszélessége 23 cm, egy sarló alakú cserélhető műanyag késsel nyír, a tartalék kés a fogantyú belsejében van. A fogantyú dőlésszöge kényelmesre állítható.

Az EasyHedgeCut 12-35 sövényvágó kardhossza 35 cm, biztonsági okokból kétkezes működtetésű, nagyon éles késeit tároláskor műanyag burkolat védi. Az egész gép mindössze 1,9 kg tömegű, és szinte tökéletesen kiegyensúlyozott, ami a fejmagasságban vagy a fölött végzett munkánál nagy könnyebbség.

Az EasyDrill 12 fúró-csavarozó, az EasyImpact 12 ütvefúró, az Uneo fúrókalapács. Mindegyik tud csavarozni és fúrni, az ütvefúró téglafalat is fúr, a kalapácsfúró betont is. 2 sebességfokozatuk van, azon belül fokozatmentesen 0-tól 350-ig, illetve 1.000-ig, 1.300-ig, Az első fokozat további 20 nyomatékállítási lehetőséggel a csavarozáshoz kell, a második fokozat a fúráshoz, acélban 8 mm-ig, fában 10 illetve 20 mm-ig, betonban 10 mm-ig, de inkább csak fokozatosan bővítve. Mindhárom gép gyors SDS tokmányos, forgásirány váltós, LED megvilágításos, töltöttségkijelzős, biztonságosan puha fogású.

Az EasySaw 12 dekopír vagy más néven (be)szúrófűrész, cserélhető fűrészlapokkal, SDS gyorsbefogóval és kidobóval, két munka-iránnyal, mindössze 1 kg súllyal, fában 30 mm vágási mélységgel, LED világítással, jó vonalkövethetőséggel, biztos fogással, ujjvédelemmel.

Az UniversalCirc 12 körfűrész, fűrésztárcsája a vágandó anyagnak megfelelően cserélhető, az alaplapja dönthető, így pontos szögű gérvágásra is alkalmas. A vágási mélység maximum 26 mm-ig állítható, de a 45°-os gérvágás esetén csak 17 mm. Szükség esetén egy skálázott vezetősín és porelszívó csatlakoztatható.

Az EasySander 12 multicsiszoló, kétrészes talpára tépőzárral illeszthetők a különböző szemcsézettségű csiszolópapírok. A delta-csúcs a szűk sarkokkal is megbirkózik. Két kezes használattal a nyomást és a munka hatékonyságát fokozhatjuk. Porelszíváshoz egy kupak eltávolítása után tudjuk csatlakoztatni a porszívó tömlőjét.

Az EasyVac 12 porszívó, elsőre morzsaporszívónak kinéző, mindössze 1 kg súlyú kompakt kis gép, de ha csatlakoztatjuk hozzá a méteres csöveket és a szívófejeket, akkor állva is dolgozhatunk vele. Könnyen üríthető portartálya, tisztítható szűrője van, és 20 percig működik egyetlen akkutöltéssel.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR