Egyetlen akku kell egy csomó kerti és barkácsgéphez

Egyetlen akku kell egy csomó kerti és barkácsgéphez

Kipróbáltuk a Power for All rendszert, amelyben tucatnyi kerti gép (sövényvágó szegélynyíró) és barkácsgép (fúrók, fűrészek, porszívó) osztozik egy közös 12 V-os Bosch akkumulátoron. Videón a lényeg!

Egyetlen akku hajtja meg a 2 kerti gépet (EasyGrassCut 12-230, EasyHedgeCut 12-35), a 3 fúrót (EasyDrill 12, EasyImpact 12, Uneo), a 2 fűrészt (EasySaw 12, UniversalCirc 12), a csiszolót (EasySander 12) és a porszívót (EasyVac 12). A Bosch kínálatában még több is van ebben a rendszerben, mi azonban ezt a kilencet kaptuk rövid próbára.

Ezeknek a kerti és barkácsgépeknek az akkumulátor az egyik legdrágább részegysége, tehát logikus, hogy cserélhető legyen. A lítium ionos akku nem fárad el, tárolás közben sem veszít a töltöttségéből, azaz mindig készen áll, gyorsan tölthető, töltés előtt nem kell teljesen lemeríteni (kisütni), sőt egy okos Syneon chip védi a teljes lemerüléstől, és optimalizálja a működését. Mindössze arra kell figyelnem, hogy ne a tűző napon töltsem, és télen ne a mínuszos kamrában tároljam.

Az egyetlen akku azonban nem jelent egyfélét; a korábbi 10,8 voltos most 12 V feszültségű lett, de lefelé és fölfelé is kompatibilis, azaz a 10,8-as is meghajtja a legújabb gépeket, és a 12-es is jó a régebbi gépek sorozatához. Az akkuk kapacitása is folyton nő, találkoztam 1,3 amperórás, 1,5 Ah, 2 Ah tárolókapacitású és a legújabb 2,5 Ah-ás akkukkal is. Az utóbbiak hosszabb ideig működtetik egy töltéssel a gépeket, ezért értékesebbek és drágábbak is. Töltőkészülékből is kétfélét láttam, az egyik lassabban, 1,5 amper áramerősséggel, a másik gyorsabban, 3 A-rel tölt. A teljes töltési idő az utóbbival körülbelül egy óra, de már félidőben 80%-os a töltöttség, nyugodtan munkára lehet fogni az akkut.

Az EasyGrassCut 12-230 szegélynyíró munkaszélessége 23 cm, egy sarló alakú cserélhető műanyag késsel nyír, a tartalék kés a fogantyú belsejében van. A fogantyú dőlésszöge kényelmesre állítható.

Az EasyHedgeCut 12-35 sövényvágó kardhossza 35 cm, biztonsági okokból kétkezes működtetésű, nagyon éles késeit tároláskor műanyag burkolat védi. Az egész gép mindössze 1,9 kg tömegű, és szinte tökéletesen kiegyensúlyozott, ami a fejmagasságban vagy a fölött végzett munkánál nagy könnyebbség.

Az EasyDrill 12 fúró-csavarozó, az EasyImpact 12 ütvefúró, az Uneo fúrókalapács. Mindegyik tud csavarozni és fúrni, az ütvefúró téglafalat is fúr, a kalapácsfúró betont is. 2 sebességfokozatuk van, azon belül fokozatmentesen 0-tól 350-ig, illetve 1.000-ig, 1.300-ig, Az első fokozat további 20 nyomatékállítási lehetőséggel a csavarozáshoz kell, a második fokozat a fúráshoz, acélban 8 mm-ig, fában 10 illetve 20 mm-ig, betonban 10 mm-ig, de inkább csak fokozatosan bővítve. Mindhárom gép gyors SDS tokmányos, forgásirány váltós, LED megvilágításos, töltöttségkijelzős, biztonságosan puha fogású.

Az EasySaw 12 dekopír vagy más néven (be)szúrófűrész, cserélhető fűrészlapokkal, SDS gyorsbefogóval és kidobóval, két munka-iránnyal, mindössze 1 kg súllyal, fában 30 mm vágási mélységgel, LED világítással, jó vonalkövethetőséggel, biztos fogással, ujjvédelemmel.

Az UniversalCirc 12 körfűrész, fűrésztárcsája a vágandó anyagnak megfelelően cserélhető, az alaplapja dönthető, így pontos szögű gérvágásra is alkalmas. A vágási mélység maximum 26 mm-ig állítható, de a 45°-os gérvágás esetén csak 17 mm. Szükség esetén egy skálázott vezetősín és porelszívó csatlakoztatható.

Az EasySander 12 multicsiszoló, kétrészes talpára tépőzárral illeszthetők a különböző szemcsézettségű csiszolópapírok. A delta-csúcs a szűk sarkokkal is megbirkózik. Két kezes használattal a nyomást és a munka hatékonyságát fokozhatjuk. Porelszíváshoz egy kupak eltávolítása után tudjuk csatlakoztatni a porszívó tömlőjét.

Az EasyVac 12 porszívó, elsőre morzsaporszívónak kinéző, mindössze 1 kg súlyú kompakt kis gép, de ha csatlakoztatjuk hozzá a méteres csöveket és a szívófejeket, akkor állva is dolgozhatunk vele. Könnyen üríthető portartálya, tisztítható szűrője van, és 20 percig működik egyetlen akkutöltéssel.

Mindez megnézhető videón is. TOVÁBB >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR