A paradicsom egyik legsúlyosabb gombás eredetű betegsége a paradicsomvész, melyet a Phytophthora infestans nevű gomba okoz.
A kórokozó a peronoszpórákhoz tartozik. Hasonló körülmények kedveznek felszaporodásához és járványok kialakulásához, mint például a közismert szőlőperonoszpóra esetén.
Miről ismerhető fel a betegség?
A kórokozó gomba a paradicsom valamennyi föld feletti zöld részét megfertőzi: leveleket, levélnyelet, hajtást, virágszárat, virágokat és a zöld termést is, ami ettől függetlenül beérik.
Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna
- A leveleken szabálytalan, hírtelen fellépő zöld, majd barnán elhaló, nagy foltok jelennek, meg, gyakran a levelek csúcsánál. Az elhalt foltok szélén zöld szegély is kifejlődhet, melyen a gomba fehéres bevonata látható. Ez a fehér, szabad szemmel is észlelhető laza bevonat a gomba szaporító képlete (sporangiumtartó gyep), melyekről a leváló szaporító sejtek szétszóródva fertőzik a növények még ép, egészséges részeit.
- Levélnyélen, hajtáson, virágzaton, virágszáron megnyúlt, gyorsan megbarnuló foltokat és elhalást okoz.
- A zöld bogyókat megfertőzve azokon barna, márványozott, kemény, nagy kiterjedésű, több centiméteres, szabálytalan alakú elszíneződések, foltok jelennek meg. A foltok gyakran a termés kocsánya körül alakulnak ki: ez a része a bogyónak, ahol a víz hosszú ideig fennmarad, ami a spórák csírázásának feltétele. A fertőzött zöld bogyó beérik, bepirosodik, de fogyasztásra alkalmatlan.
- A paradicsom bokor lombjának gyors, néhány nap alatti elhalását okozhatja: a lomb úgy néz ki, mintha leforrázták volna. Innen származik a paradicsomvész elnevezés.
Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna
A fertőzésnek, a kórokozó szaporodásának kedvező feltételek
A gomba már 12-15 °C hőmérsékletnél fertőzni képes, de számára optimális a 18-22 °C. A növény fertőzésének feltétele a nedves növényfelület, melyet elsősorban az eső, a harmat, gyakran az öntözés biztosít. Már néhány órás nedves felület elegendő a spórák csírázásához, a növény fertőzéséhez, a gomba növénybe hatolásához.
Védekezés lehetőségei
A gomba a lehullott fertőzött növényi részeken képes áttelelni, ezért ezek elszóródását meg kell előzni.
Ültetésnél - szabadföldön és hajtatáskor - biztosítani kell a növények szellős térállását, a légmozgás segíti a növényi nedvesség mielőbbi felszáradását.
Ha már megjelent a betegség, a fertőzött leveleket, hajtásokat, terméseket mielőbb távolítsuk el a tövekről, a területről. Semmisítsük meg, hiszen innen folyamatos a növény további fertőzése.
Sajnos, rezisztens paradicsomfajták még nincsenek forgalomban. A védekezés alapja a megelőző kémiai kezelés: a gomba fertőzése előtt permetezzük le a növény felületét. Ha egyenletes a permetlé bevonat, a gomba spórák nem tudnak a növénybe hatolni, a gombaölő szer ezt megakadályozza.
Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna
Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül –olvashatók azok a jelenleg engedélyezett szabad forgalmú gombaölő szerek, melyek hatnak a paradicsomvészt okozó gomba ellen:
Hatóanyag | Márkanév |
Kontakt hatásúak | |
réz | Bordói lé nano, Cuproxat, Champion stb. |
mankoceb | Dithane M 45, Pencozeb, stb. |
mankoceb+réz | Kocid combi, Miltox special, stb. |
metiram | Polyram DF |
Kombinált szerek (szisztemikus és kontakt szerek együtt) | |
benalaxil+mankoceb vagy | Galben M |
réz | Galben R |
cimoxanil+ réz | Curzate R, Zetanil R, stb. |
dimetomorf+ mankoceb | Acrobet MZ |
dimetomorf+réz | Forum R |
metalaxilM+mankoceb | Ridomil Gold MZ |
metalaxilM+réz | Ridomil Gold Plus |
Szisztemikus szer | |
azoxistrobin | Amistar |
A választásnál alapvető szempont legyen az alkalmazott gombaölő szer élelmezésügyi várakozási ideje, különös figyelmet érdemelnek a folyton növő és érő paradicsom fajták.
Dr. Némethy Zsuzsanna
egyetemi adjunktus
www.novenydoktor.hu