Fákon élő zuzmók károsítják-e a növényeket?

Fákon élő zuzmók károsítják-e a növényeket?

Az őszi lombhullás után, amikor a fák elvesztik lombkoronájukat, egyszerre szembetűnővé válnak a fakérgen élő különböző színű zuzmótelepek. Gyakran kérdezik a szakembert, hogy károsítják-e ezek az élőlények a fát, el kell-e távolítani a fákról?


Milyen élő szervezet a zuzmó?

A zuzmók két élőlény szoros együttműködésén alapuló életközösségek: gombák és algák élnek együtt szimbiózisban.  A gombák az algák által előállított szerves vegyületekkel táplálkoznak, az algák pedig a gombák által felvett vizet és ásványi anyagokat hasznosítják fény segítségével.  A zuzmók táplálékukat önállóan készítik, nem a fákból nyerik, a fákat nem károsítják.

Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Telepes szerkezetű zuzmók vékony, apró, gyökérszerű képleteket fejlesztenek, ezekkel rögzítik magukat a fakéreg felszínéhez.  A zuzmók gomba alkotói egy bizonyos gombacsoportba tartoznak, az úgynevezett tömlós (aszkuszos) gombákhoz, és gyakran fejlesztenek a gomba-csoporta jellemző termőtesteket (apotécium), melyek szabad szemmel is jól megfigyelhetők.

A változatos alakú és színű zuzmók, a természetben számos helyen találják meg életterüket. A fákon az úgynevezett kéreg- és áglakók élnek. Ismertek a zöld levelekre telepedő, az előzőektől eltérő telepképet mutató levéllakó fajok is. Élettelen anyagokon is megtalálják helyüket a sziklalakók, melyek házak és kertek kő, beton építményein is gyakran megtelepednek. Ismertek még a talajlakó zuzmók is.

Hazánkban több száz zuzmófaj él, alakjukat, színűket tekintve rendkívül változatos formát mutatnak. A kéregtelepű zuzmók a szilárd, elsősorban kő alapot kedvelik, arra szorosan tapadnak, eltávolításuk nagy erőskifejtést igényel. A lombos (leveles) zuzmók lazán kötődnek az aljzathoz, ezek gyakoriak fás növényeken. A bokros zuzmók laza szerkezetűek, lelógóak, alig rögzülnek az aljzathoz.

Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Hogyan védekezhetünk a zuzmók ellen?

A fák kérgén élő zuzmó telepeket számosan nem kedvelik, és szeretnék eltávolítani.  A zuzmók kiirtását a gomba alkotórész elpusztításával tudjuk elérni.  A fák nyugalmi állapotában, tehát lombhullás utáni és rügypattanás előtti időszakban ajánlott az alábbi kezelések bármelyikét alkalmazni. A gombaölő hatás kifejtéséhez nem elegendő a fagypont körüli hőmérséklet, kezeléskor legalább 8-10 °C-ot érje el a levegő hőmérséklete.

  • Mosószappanos lével végzett kéregkeféléssel a zuzmók eltávolítása eredményesen megoldható. A lúgos kémhatású szappanlé és a dörzsölés megfelelő ölő hatást biztosít. A kéreg dörzsölésére kerülendő a kemény sörtéjű kefe, mivel az a kéreg megsebzését okozhatja.
  • A gyümölcsfák téli lemosó permetezésénél bevált kalcium-poliszulfid hatóanyagú Tiosol szintén eredményes pusztítja a zuzmók gomba alkotó elemét.
  • Hasonlóan jó gombaölő hatást fejtenek ki a réz hatóanyagú gombaölő szerek. Közülük elsősorban a rézszulfát hatóanyagúakat érdemes választani, ezek gombaölő hatása lényegesen erősebb, mint a rézoxi-klorid illetve a rézhidroxid hatóanyagúaké.
    Az ajánlott gombaölő szerek szabadforgalmúak, és a felhasználásra vonatkozó előírások betartása mellett házi kertekben is veszély nélkül alkalmazhatóak. A felsorolt szerek a biológiai (ökológiai) termesztésben is engedélyezettek.

Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Fák zuzmómentességének fenntartása

A zuzmók olyan területen szoktak felszaporodni, ahol párás, nedves a fa környezete, ahol a lomb beárnyékolja a fatörzset, tartósan magas a páratartalom a lombkoronában és a fa környékén. A gombaölő szeres kezelés után javasolt a fa lombkoronájának ritkítása, hogy több napfény érje a fakoronát belül is, valamint a lomb átszellőzése biztosított legyen.  Növényekkel túlzsúfolt kertben, melyet magas, több méter magas falként nevelt sövénysor szegélyez több irányban is, a légmozgás gátolt, a növények közül a pára nem tud eltávozni, a zuzmók fennmaradása és továbbszaporodása biztosított. Helytelen öntözési gyakorlat is fokozhatja a zuzmók elszaporodását. A gyakori kis vízadaggal, este vagy éjjel végzett öntözés - a hosszantartó nedves növényfelület révén - kedvez a zuzmók fennmaradásának és szaporodásának. Ennek ismeretében ritkábban, alkalmanként nagyobb vízadaggal és csak a reggeli órákban ajánlott a növények öntözése.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR