Orangered kajszi: édes, aromás fajta

Orangered kajszi: édes, aromás fajta

Gyümölcse 50-70 g súlyú, kicsit nyújtott alakú. Narancsszínű alapon pirosra színeződik a felület 50%-án.

Bőre finom, kicsit repedezik. Húsa tömör, lédús, édes (13 Brix fok) savtartalma 13 meq/100g = 7,8 g/l, intenzíven aromás, kellemes ízű. Felülete barnulhat az esőtől, vagy a nagy hőségtől. Magvaváló. Tárolási ideje korlátozott, de nagyobb, mint a Luizet-é.

Társnevei
Bhart, Star Fruits

Termőképessége
Gyorsan termőre fordul, nagy terméshozamra képes. Nagy terhelésnél kicsik maradnak a gyümölcsök és minőségük is rosszabb lesz.  Ritkítani kell.

Fája
Kissé felfelé törő, erős növekedésű.

Érzékenysége
Ellenálló a sharka vírusnak, kicsit érzékeny a virágmoníliára és a bakteriózisra.

Virágbiológiája
Középkorai virágzású, önmeddő. Porzói: Vick Royal, Jumbo cot, Early Blush, Harval, Flavor Cot, Harogem, Kioto, Harostar, Luizet, Bergeron, Fantasme, Bergarouge.

Szedése
Július eleje–közepe, érése elnyújtott, 2-4 alkalommal kell szedni. Ne a kinézet, hanem a beltartalom legyen meghatározó, mert korán színesedik.

Tárolás
Nem ajánlatos egy hétnél tovább hűteni, mert azután csökken az ízletessége.

További olvasnivaló a kajsziról: