Mitől más a barna csiperke?

Mitől más a barna csiperke?

Meglepő dolgot hallottam a vásárcsarnokban. Az árus azt magyarázta a vevőnek, hogy a barna csiperke tulajdonképpen a fehér csiperke és a vargánya hibridje.


De a két faj olyan távol van egymástól rendszertanilag, mint például a szilva és a dió. Közelebbi rokonai a rókagomba, a trombitagomba, a galambicák, a galócák stb.

Sok hihetetlennek tűnő dolgot hoz létre a természet és a tudós biológus, de ez itt nem valósult meg.

Igaz, jónéhány tulajdonságában különbözik a barna csiperke a fehértől:

  • a barna szín szembetűnő, mely a főzés után még sötétebb lesz
  • húsa szilárdabb állagú
  • íze zamatosabb (talán ezért fogták rá a vargányai rokonságot)
  • termőképessége kisebb, mint a fehér változaté.
Csiperke
 

E különbözőségek ellenére nagyon-nagyon közeli rokon a két színváltozat, éppúgy, mint a piros Jonatán, és a sárga Golden Delicious alma.

Többféle csiperke létezik; a közönséges csiperke a legelőkön gyakori, az erdei csiperke (amely szintén barnás színű) és a réti csiperke.

A termesztett csiperke törzsalakja a kétspórás, tudományos nevén az Agaricus bisporus var. bisporus. Ennek változatai:

  • Agaricus bisporus var. albidus = a termesztett fehér változat
  • Agaricus bisporus var. avellanus = a termesztett barna változat
  • Agaricus bisporus var. perrubescens = folyami öntéstalajokon tenyésző erősen vöröslő húsú változat.

Forrás: Bohus, G. (1995) Agaricus Studies XIII. Mikológiai Közlemények 3: 5-37

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR