Kajszifajták Dél-Franciaországban

Kajszifajták Dél-Franciaországban

Jól színeződnek és többségük önmeddő. Bemutatjuk Provence kajszifajtáit.

EARLYBLUSH, Rutbhart (cov)

Érési idő Provence-ban: máj. 26- jún. 5.

Önmeddő. Porzója: Modesto, Tomcot, Sylred, Robada.

Előnye: A legkorábban érő fajta, igen bőtermő. Gyümölcse mutatós, jó minőségű, ízletes. Kiegyenlítetten terem.

Hátránya: Tárolhatósága korlátozott. Szedés után gyorsan érik és hajlamos a repedésre. A jól ritkított fa sok AA méretet ad, de ezzel együtt sok a repedés is.

EA 3126TH

Érési idő Provence-ban: jún. 1- 6.

Még csak 2 évi megfigyelés. Nagyon korán, az Earlyblush után érik. Gyümölcse színes, keményhúsú, ízletes. A hosszú-vesszőkön közepes méretű. Virágzásbiológiája még nem tisztázott.

Provence

SYLRED (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 8-16.

Önmeddő. Porzója: Kioto, Tomcot, Earlyblush, Pinkcot, Goldrich.

Előnye: Korán érik. Gyümölcse keményhúsú, lédús, ízletes, mutatós. Termőképessége közepes, de nagygyümölcsű.

Hátránya: Metszésmódja nagyon különleges, szinte kopasztani kell. Színeződése nagyon korai, nehéz meghatározni a szedés idejét.

SOLEDANE (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 7- 16.

Öntermékeny.

Igen életerős, csak közepesen ízletes, gyakran reped.

PINKCOT, Cotpy (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 7- 14.

Önmeddő. Porzója: Tomcot, Sylred, Earlyblush.

Előnye: Bőtermő, szép és nagy a gyümölcse.

Hátránya: Kerülni kell a nagy terhelést, mert természetes hajlandósága a nagy terméshozam. Színeződése nagyon korai, nehéz meghatározni a szedés idejét.

TOM COT, Toyaco (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 8-18.

Előnye: Kiegyenlítetten terem, még a nehéz években is. Gyümölcsminősége különleges.

Hátránya: Nagyon fontos a ritkítást korán elvégezni. Hajlamos az alternanciára. Gyümölcse érzékeny a nagy melegre az érési idő közelében.

EA 4006

Érési idő Provence-ban: jún. 11- 21.

Első megfigyelés.

Fája egyenes növésű, könnyen alakítható. Gyümölcse mutatós, jóízű, szépen színeződik, lazán illeszkedik a vesszőkön. Virágbiológiája még nem tisztázott.

ORANGERED, Bhart (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 14- 21.

Önmeddő. Porzója: Hargrand, Harval, Robada, Bergarouge, Flavorcot.

Előnye: A kereskedelemben nagyon jó hírű a minősége miatt.

Hátránya: Termőképessége változó. Bőtermő években erősen kell ritkítani.

ROBADA (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 14- 19.

Önmeddő. Porzója: Tomcot, Kioto, Bergarouge.

Előnye: Szép és jóízű gyümölcs. Kiegyenlítettebben terem, mint az Orangered.

Hátránya: A gyümölcs héja vékony, sérülékeny, néha márványosodik. Gyorsan puhul. Fiatal korban az erős terhelés visszafogja a fa fejlődését.

ORANGE RUBIS

Érési idő Provence-ban: jún. 16- 24.

A jól színeződő fajtasor újdonsága. Nagygyümölcsű, gyorsan termőrefordul. Varrata mély, de nem reped. A napos fele gyorsabban érik. Jóízű, édes, illatos. Virágzásbiológiája még nem tisztázott.

GOLDBAR (cov)

GOLDSTRIKE (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 18- 23.

Önmeddők, de egymást jól porozzák. Más porzói: Goldrich, Modesto.

Előnyeik: Magas szintű, kiegyenlített termőképesség, bár a Goldstrike alternálhat. Méretes, keményhúsú gyümölcs.

Hátrányaik: Érzékenyek az időjárási viszontagságokra. Korán színeződik, nehéz meghatározni a szedés idejét.

PERLE COT, APR 38-4 (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 18- 21.

A Goldrich idejében érik, a gyümölcs felületének 50 %-a  jól színeződik. Nagy gyümölcsöket terem, főként a termőnyársakon. Keményhúsú, jól tartható a fán. Édes, illatos.

SWEET COT (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 16- 21.

Önmeddő. Porzója: Tomcot, Pinkcot.

Előnye: Gyümölcse nagy, ízletes. Gyorsan termőrefordul, kiegyenlítetten bőtermő.

Hátránya: Egyneműen narancsszínű, nem pirosodik, a kis gyümölcs fakó marad. Fiatalon könnyen túlterhelhető, ami visszafogja a fák fejlődését.

GOLDRICH (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 10- júl.16.

Önmeddő. Porzója: Tomcot, Modesto.

Előnye: Bőtermő, nagygyümölcsű.

Hátránya: Héja gyakran fekete pontos. Közepesen ízletes, korai szedésnél gyengén. Éréskor hullik.

HAROW RED (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 23- júl. 1.

Önmeddő. Porzója: Flavorcot.

Életerős, gyorsan termőrefordul. Gyümölcse mutatós, de a fa belső részein gyengén színeződik. Alakja eléggé szabálytalan, előreugró pereme van. Nagyon ízletes, jó a sav-cukor aránya. Fája kissé törékeny.

FLORIEGE (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 23- júl. 1.

Öntermékeny.

Előnye: Életerős, kiegyenlítetten terem nagy gyümölcsöket, melyek mutatósak és jó ízűek.

Hátránya: A fa belsejében rosszul színeződik, ritkítani kell. Erősen savas, ajánlatos későn szedni.

FLAVORCOT, Boyalo (cov)

Érési idő Provence-ban: jún. 23- júl. 1.

Öntermékeny.

Előnye: Kiugróan jó minőségű, jól tárolható. Kiegyenlítetten terem. Koronaalakítása könnyű. Nagy teljesítményekre képes.

Hátránya: Nagyon fontos a ritkítás, melyet korán el kell végezni. Gyakran apró a termés.

KIOTO (cov)

Érési idő Provence-ban: júl. 3- 12.

Öntermékeny.

Előnye: Bőségesen, kiegyenlítetten terem, gondos ritkítással nagyméretű lesz a gyümölcs, amely nagyon mutatós, ízletes, a fán jól tartható.

Hátránya: Fája gyenge növekedésű, az első években könnyen túlterhelhető. Nagyon korán színesedik, nehéz meghatározni a szedés idejét. Nagyon fontos a rikítás, melyet korán el kell végezni.

BERGAROUGE (cov)

Érési idő Provence-ban: júl. 2-9.

Önmeddő. Porzója: Havral, Flavorcot, Fantasme, Kioto.

Előnye: Gyümölcse ízletes, nagy, mutatós. Nélkülözhetetlen a mai fajtaválasztékból.

Hátránya: A megbízható termésmennyiséghez jó beporzás kell.

HARVAL (cov)

Érési idő Provence-ban: júl. 3- 6.

Öntermékeny.

Előnye: Jóízű, mutatós, a fán jól tatható gyümölcs. Kiegyenlítetten terem. Jó porzófajta.

Hátránya: Elfogadható terhelésnél is legfeljebb AA méret várható. Nagyon korán színesedik, nehéz meghatározni a szedés idejét.

ZEBRA, Priboto (cov)

Érési idő Provence-ban: júl. 5- 8.

Önmeddő. Porzója: Tomcot.

A Goldrich kései érésű mutációja. Gyümölcse rezes-narancsszínű, foltos, mint a Goldrich. Varrata erős, pirosas színű. Könnyen termeszthető, jó porzó. Szedését későn kell kezdeni, mert erősen savas, a szedés után egy hétig tartani kell, hogy finomodjon.

FANTASME, Avikour (cov)

Érési idő Provence-ban:  júl. 12- 19.

Öntermékeny.

Előnye: Bergeron típusú, könnyen termeszthető.

Hátránya: Növekedése középerős-gyenge.

Tardif de VALENCE (cov)

Érési idő Provence-ban: júl. 14- 22.

Öntermékeny.

Középerős növekedésű, merev ágrendszerű, könnyen kezelhető. Az idős fák termőnyársain nagy gyümölcsöket nevel. Bergeron típusú, de a gyümölcs héja világosabb színű. Jóízű.

A megporzás

A porzófajta kiválasztása

  • jól összefér a porzásra váró fajtával
  • egyidőben virágzik a porzásra váró fajtával

Néha két porzófajta is szükséges.

Az időjárástól függően 4-10 kaptár/ha méh kihelyezése szükséges.

Egyfajtájú önmeddő ültetvényben

  • fánként egy virágzó ágcsokor kihelyezése D-F stádiumban
  • az egyik ág beoltása porzófajtával

Térbeni elosztás

3

 

3

 

3

 

3

 

3

 

2

 

3

 

3

 

3

 

3

 

3

 

3

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

2

 

3

 

3

 

3

 

3

 

3

 

3

 

3

 

3

 

2

 

3

 

3

1 = Fő fajta

2 = Egyik porzó

3 = Másik porzó

Forrás: Pinet, Christian. SERFEL Chambre d’Agriculturage de Gard, Dossier technique 2005.

Az érési és virágzási idők a provence-i időjárás mellett érvényesek, ezért mellékelem a magyarországi hőmérsékleti adatokkal összehasonlító táblázatot.

A léghőmérséklet C-fokban Provence-ban és Magyarországon

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

átlag

Magyarország

- 1,6

1,1

5,6

11,1

15,9

19,0

20,8

20,2

16,4

11,0

4,8

0,4

10,4

Provence

10

13

17

17

24

27

29

31

25

22

13

9

19,8

Becslésem szerint a korai fajták 15 nappal, a későiek 10 nappal érnek korábban, mint Magyarországon érnének. Csak a Bergeronra találtam adatot, amely 10 nappal  későbbi nálunk. A korai fajtáknál azért gondoltam nagyobb különbségre, mert a tavaszi hónapokban sokkal nagyobb a hőkülönbség, mint a nyári hónapokban.

További olvasnivaló a kajsziról: