Így lesz süppedő zöldszőnyeg a kertben

Így lesz süppedő zöldszőnyeg a kertben

A kúszó pázsitszulákból különleges kerti talajtakaró készülhet, ugyanis mindent beborít és elviseli a nyírást, sőt a szárazságot is.

Tudományos neve Dichondra repens. A szulákfélék családjába tartozik. Angliában vesegyomnak nevezik (kidney weed), a levele csakugyan vese alakú.

kuszo pazsitszulak zoldszonyeg 02

Jó talajtakaró növény, gyors növekedésű. Hajtásai legyökeresednek, szára és a levelek fonáka szőrözött. Levelei átellenes állásúak, 12-15 mm nagyságúak. Félörökzöld, a téli hideg mértékétől függően. A talajt sűrűn beborítja, napos helyen 5 cm vastagságban, árnyékos helyen 10-15 cm vastagságban.

kuszo pazsitszulak zoldszonyeg 03

Virága kicsiny, 1,5-2,0 mm-es, kerek és fehér vagy zöldesfehér, de egyáltalában nem hasonlít a kúszó szulák virágára.

Termése kicsiny toktermés, benne 1-2 db mag van, melyet a hangyák nagyon kedvelnek.

Magvetéssel szaporítható, négyzetméterenként 5 g mag kell, melyet szórtan, vagy 4-5 csokorban vetnek. Gyorsan kikel, 7-14 nap alatt. Bőséges öntözést igényel (30 mm) de a két öntözés között száradjon meg a földje.

kuszo pazsitszulak zoldszonyeg 04

Szinte bármilyen talajon jól megél, de legszebb, ha humuszos talajban él. Napos és félárnyékos helyen is szépen díszlik. Elviseli még a -12 C-fok hideget is, de a levele már -8 C-foknál elbarnul. Öntözést igényel, az időjárástól függően 1 vagy 2 hetenként. A gyomokat rendszeresen ki kell szedni az ágyásából.

Tél végén ajánlatos rövidre visszanyírni, segíteni az új, sűrű levélzet kifejlődését.

kuszo pazsitszulak zoldszonyeg 05

Helyettesíthető a kakukkfűvel (Thymus serpyllum) és a közönséges és agresszív  csillagpázsittal (Cynodon dactylon). A csillagpázsit irtandó gyomként ismeretes, de előnye, hogy nagyon szárazságtűrő és taposástűrő, és öntözve, rendszeresen nyírva szép is lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR