E fajtákat Svájcban állították elő 1970-ben, a Gamay és a Reichensteiner fajták keresztezésével, és a magoncok szelektálásával. Legnagyobb értékük a szürkerothadással szembeni jó ellenálló képességük.
Gamaret (gamare)
- Érési ideje: azonos a Pinot noir érési idejével, október első hete.
- Termőképessége: azonos a Pinot noir klónokkal.
- Ellenálló képessége: rendkívül ellenálló a szürkerothadással szemben, teljes érésig a tőkén hagyható.
- Bora: alkalmas rozé és vörös óbor előállítására, néha igen fűszeres. Különleges, érdekes jelleget ad a Pinot noir és a Gamay borokhoz házasítva.
- Hajtása: háti oldala zöld, pirosas csíkokkal, hasi oldala zöld, vagy zöld alapon pirosan csíkozott.
- Vitorlája: zöldesfehér, kárminpiros tónussal a szegélyen, elfekvő dús szőrözettel.
- Kifejlett levele: közepesen kicsi, ötszögletű, általában háromkaréjú.
- Fürtje: középhosszú vagy rövid, kúpos vagy gúla alakú, egy vagy kétvállú.
- Bogyója: kicsi vagy közepes nagyságú, kerek vagy ovális alakú, kékesfekete színű, közömbös ízű.
- Vesszője: sötétbarna, szürke árnyalatú, tojásdad keresztmetszetű, csíkos felületű.
- Életszakaszai: középkorán hajt ki, korán zsendül.
Gamaret (cave4menhirs.ch)
Garanoir (garanoár)
- Hajtása: a háti és a hasi oldal, és a nóduszok zöldek, piros csíkokkal.
- Vitorlája: nyitott, fehéres színű, kárminpiros szegélyű, dús elfekvő szőrözettel.
- Fiatal levele: zöld, bronzos felületű, szőrözete nagyon dús, elfekvő.
- Kifejlett levele: kicsi, ötszögletű, mély öblökkel, 7 egymásra fekvő karéjjal, világoszöld színű, egyenetlen, kissé hólyagos felületű, középerősen fogazott, oldalöblei nagyok, szőrözete gyér vagy közepesen sűrű, lapított.
- Fürtje: kicsi, középhosszú, közepesen tömött.
- Bogyója: középnagy, gömbölyded, kékesfekete, a köldök alig látható, húsa lédús, közömbös ízű.
- Vesszője: sötétbarna, felülete csíkozott.
- Életszakaszai: korán kihajt, korán zsendül, korán érik, néhány nappal a Pinot noir előtt.
- Termesztési tulajdonságai: kissé gyenge növekedésű ajánlatos erős alanyra oltani, termékenysége jó, eléggé kiegyenlítetten terem, különös érzékenysége nincs, a szürkerothadásnak jól ellenáll.
- Mustja és bora: mustja kevés savat tartalmaz, nagyon édesnek érezhető, bora jó színű, nem nagyon testes, gyümölcsös karakterű, alacsony savtartalmú.
Garanoir (cave4menhirs.ch)
Bevezető kép: Marco Verch Professional Photographer
Forrás: vieutoit.ch