Télen szinte mindegyik déligyümölcs kapható a boltokban, amikor hazai termesztésű friss gyümölcsök már csak korlátozott mennyiségben kaphatók. Érthető módon a fogyaszthatóknak érdemes megfontolni, milyen és mennyi déligyümölcsöt vásároljunk és fogyasszunk.
Déligyümölcsök beltartalmi értékei
Forrás: www.aprifel.com
A fenti számok alapján a narancs tűnik a legtartalmasabb gyümölcsnek, de nincs nagy különbség az egyes gyümölcsök között, ezért inkább az egyéni ízlés és a fogyasztói ár lehet a döntő, ki melyiket választja, melyik kedvesebb.
A fogyasztói árak a Fehérvári utcai piacon 2011. december elején
A narancs látszik a legjobbnak, magas beltartalma és alacsony ára miatt, a lime pedig a legrosszabbnak, hiszen a citrommal egyenértékű gyümölcs, de ötször drágább, pedig a citrom is kevesebbet nyújt táplálkozási szempontból, mint a narancs.
Az ár és a mért beltartalmi értékek mellett még fontos tényező az egyes gyümölcsök biológiai hatása, gyakran az dönti el, melyik a leghasznosabb a fogyasztónak.
Mandarin
Kapható klementin néven is, amely testvére a mandarinnak. Beltartalmi értékei nagyon hasonlítanak a mandarinhoz, a fő különbség az, hogy a klementinnek nincsenek magvai. Elnevezése onnan ered, hogy Clement atya állította elő a narancs és a mandarin keresztezésével. De sznobizmusnak számít, ha klémanten néven kérnénk a boltban. A lényeg az, hogy segíti az emésztést, hurut esetén jól jön köptető hatása, hasmenés ellen is hatásos. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterin szintet. Gátolja a vérrögképződést, a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Ráadásul idegnyugtató és baktériumölő hatású.
Héjának főzete csökkenti a vércukor szintet, májtisztító és segíti a szívműködést.
Narancs
Bár az íze savas, mégis lúgosító hatású a szervezetre.
Egyetlen gyümölcs képes a napi C-vitamin szükségletet szolgáltatni, azonban figyelembe kell venni, hogy az étellel bevitt C-vitamin 2-3 óra alatt kiürül a szervezetből. Vagy gyakran kell a gyümölcsből enni, vagy tartós hatású gyógyszertári készítményt kell bevenni. A megfelelő szintű C-vitamin véd a vírusok és baktériumok támadása ellen, csökkenti a fáradtságérzetet és a rossz közérzetet. Ezenfelül segíti a csont és porc sejtjeinek fejlődését, és a vas felszívódását. Antioxidánsai segítenek a rákos betegségek megelőzésében. Nyugtató hatású az idegrendszerre, csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Vírus és baktériumölő hatása enyhíti az influenza tüneteit. Savtartalma segíti az emésztést.
Citrom
Szintén jó C-vitamin forrás. A többi citrusféléhez viszonyítva magas az ásványi anyag tartalma, viszont alacsony az energia tartalma. Sokoldalúan használható saláták, halak, tengeri állatok ízesítésére, kiemeli a túró, a joghurt és a gyümölcssaláták ízeit.
Üdítő és alkoholos italok kellemesen frissítő alkotórésze.
Lime
Beltartalmi értékei nagyon hasonlóak a citromhoz, ezért élettani hatásai is hasonlóak. Az íze kellemesebb lágyabb, de az ára nagyon-nagyon kemény.
Grapefruit
A grapefruit magyarosan grépfrút-nak is írható.
Gyümölcse és leve a fogyókúrás étrendhez ajánlott, mert kiváló zsírégető. Napi rendszeres fogyasztása C-vitamin pótlására alkalmas. Savanykás, kissé kesernyés íze gyorsítja a kiválasztást. Lúgos hatású ásványi anyagai kiegyensúlyozzák a hús, a tészták savasító hatását.
Lassítja a szervezetben az ösztrogén lebontását, ami káros mértékben feldúsulhat, ezáltal fokozódik a mellrák gyakorisága. A gyógyszerek lebontását is lassítja.
De méregtelenítő hatása is van, tisztítja a hajszálereket, különösen a vesében, és csökkenti a vérnyomást.
Pomelo
Igen nagyra is megnőhet, kisebb gyümölcsei grépfrút nagyságúak, gyakran keverik is a kettőt.
Savanyúbb a grépfrútnál, kellemesen fanyar. Zsírégető enzimjei segíthetnek a fogyókúrában. Magas káliumtartalma miatt jó vérnyomásszabályzó.
Ananász
Jó forrása a káliumnak, a B-vitaminoknak és a C-vitaminnak. Élelmi rostokban gazdag, csökkenti a bélrenyheséget.
A friss ananászban van egy enzim, amely megindítja a fehérjék emésztését, tehát a húsok és halak emésztése gyorsabban megy. Szerves savai ízletesek elősegítik az emésztőszervek kiválasztási munkáját, érdemes sokféle ételhez kiegészítésképpen fogyasztani.
Banán
Könnyen fogyasztható, viszonylag magas energiatartalma ellenére gyorsan emészthető (1 óra 45 perc) míg a narancs megemésztéséhez 2 óra 45 perc, a burgonya megemésztéséhez pedig 3 óra 45 perc szükséges.
Minden korosztálynak kedves étele
- bébiknek mixelve vagy finomra aprítva, illetve törve,
- gyerekeknek egészben uzsonnára az iskolába, az étvágytalan iskolásnak is elegendő energiát ad már egy banán is,
- sportolóknak különösen ajánlott, mert gazdag szénhidrátokban, B-vitaminokban, káliumban és magnéziumban, és egyéb mikroelemekben, melyek fontosak az izommunkához,
- idős embereknek életerőt ad egy gyors kellemes uzsonna formájában, vagy kiegészíti a túl könnyűre sikerült étkezést.