Brazil jázmin: a szereleminda

Brazil jázmin: a szereleminda

Argentínából származó dísznövény, amely az amerikai háztartásokban igen elterjedt. Dél-Amerikában mexikói szerelemindának is nevezik, és a melegebb éghajlaton kerti virágként tartják.

Hazánkban persze szobanövény, de ahogy a fotó is mutatja, legjobban a teraszon érzi jól magát. Latin neve Dipladenia sanderi, magyarul a kertészek dipladéniának is hívják.

Nevezik még Mandevillának is.

Virágzás

A virágok végálló fürtökben jelennek meg a hajtásokon május - október vagy március - november időszakában az éghajlattól függően. Ajánlatos metszeni a növényt ősszel, rögtön a virágzás után, ezzel serkentve az új hajtások növekedését, vagyis a következő év bőséges virágzását.

Ha télen sok meleget és fényt kap, akkor is keveset virágzik, mert a nappalok rövidek.

Brazil jázmin

Metszés

Könnyen nő évente 60 cm-t is, ha nem metszik, a bokor hamarosan 4 m magas fa lesz. Hogy megőrizze bokor formáját, az oldalhajtásokat 2 rügyre kell visszametszeni. A fiatal hajtások megkapaszkodnak a támberendezésen.

Fényigény

Sok fényt igényel, de a déli tűző napot nem kedveli. Ha sok fényt kap, ajánlatos olyan vízzel töltött edény fölött tartani, melyben agyaggolyócskák, vagy kavicsok vannak, mert páradús levegőt igényel. Gyakran kell párásító permetezést végezni.

Félárnyékban is megél.

Hőigény

Nyáron 21 °C, télen 15  °C a legjobb számára, de ne kerüljön 13 °C-nál hidegebbre, bár elviseli a 7 °C-t is.

Átültetés

Évente ajánlatos új cserépbe ültetni, tavasszal, mielőtt megkezdené a gyors növekedést. Az új edény alján legyen 1,5 cm vastagságú kavicságy, vagy cseréptörmelék.

Az áthelyezésre érzékeny, ajánlatos egy helyen hagyni, a tenyészidőben ne kerüljön új helyre.

Öntözés

Télen 10 naponta, tenyészidőben hetente 2-3-szor, mészmentes vízzel, de hagyni kell, hogy a következő öntözésig a talaj 1 cm mélyen kiszáradjon.

Az alátétben ne álljon a víz, száradjon ki a két önözés között.

Tenyészidőben tápoldattal 2 hetenként.

Télen inkább száraz legyen a földje, mint túl nedves.

Talajigény

Közömbös kémhatású komposzt.

Trágyázás

A növekedési időszakban 2 hetenként tápoldatozni kell.

Szaporítás házilag

Tavasszal az új hajtások végét 7-8 cm hosszúságban levágni, és hagyni 1-2 órát, míg a sebhely lezáródik. Azután gyökereztető porba mártani, majd 8 cm-es cserépbe töltött tőzeg-homok keverékbe ültetni. Cserepestől áttetsző műanyag zacskóba zárni, és közepesen világos helyen 24-27 oC hőmérsékleten tartani. Természetesen mini üvegházban is jó helye van. Alacsonyabb hőmérsékleten nem gyökeresedik.

Amikor megjelennek az új hajtások, le kell venni a zacskót, és a növényt árnyékos helyre tenni. Csak keveset kell öntözni. Havonként kell tápoldatozni, míg a gyökerek erős növekedése meg nem indul. Akkor átültethető nagyobb edénybe, és úgy kezelhető, mint a kifejlett növények.

Toxicitás

Tejnedve mérgező, bőrirritáló.

Károsítói

Nagy hőségben, száraz levegőben a takácsatka (vöröspók) megtámadhatja. Atkaölöszeres permetezés és gyakori párásítás szükséges.

Amikor a száron kis vattaszerű csomócskák láthatók az a lisztecske támadásának jele. A kis csomócskákat fültisztító pálcikát alkoholba mártva le lehet tisztítani. A rovarokat permetezéssel (Actara, Admiral, Chess, stb) lehet elpusztítani.

Ha megfázik a növény, a levelei sárgulnak és hullanak, de akkor is, ha kevés vizet kap, vagy túl száraz a levegő.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR