Az alma gyümölcskötődésének fajtajellemzői

Az alma gyümölcskötődésének fajtajellemzői

Az almatermesztők régóta tudják, mennyire fontos, hogy egy virágzatból hány termés fejlődik. Ha túl sok a megtermékenyített virág, az almák apróbbak, különböző méretűek lesznek. Ezt megelőzendő, vegyszeres gyümölcsritkítást alkalmaznak.

A virágzat szerkezete

A bogernyőnek nevezett virágzat sajátossága, hogy középen van egy virág, mely mindig hamarabb nyílik néhány nappal, mint a körülötte lévő 4-6, rendszerint 5 oldalsó.

Emiatt a korábban megtermékenyült középső virágból keletkezett gyümölcs általában lényegesen fejlettebb, mint az oldalsók.

Idared
Szabályosan fejlett középső gyümölcs Idared fajtán

Azonban a középső virágok nyílásakor a kedvezőtlen időjárás, vagy a fajta sajátosságai miatt több-kevesebb eltérést lehet tapasztalni.

A gyümölcsök fejlettsége a virágzaton belül különböző fajtáknál

Fajta A középső kötés nagyobb vagy egyenértékű az oldalsókkal Nincs középső kötés, vagy gyengébb az oldalsóknál
nagyobb egyenértékű összesen nincs gyengébb összesen
% %
Idared 81 13 94 2 4 6
Piri* 84 0 84 2 14 16
Golden 62 16 78 3 19 22
Jonagored 58 19 77 17 6 23
Monroe 71 4 75 11 14 25
Zsófi* 31 44 75 22 3 25
Ozark Gold 61 10 71 1 28 29
Gala 42 27 69 8 23 31
Braeburn 61 5 66 16 18 34
Granny Smith 60 5 65 22 13 35
Freedom 26 27 53 12 35 47

*Nem elterjedt, saját fajták

A középső gyümölcs alig nagyobb az oldalsóknál Idared fajtán
A középső gyümölcs alig nagyobb az oldalsóknál Idared fajtán

Jonagored
A középső gyümölcs sorvadt Jonagored fajtán

A középső gyümölcs két ugyanakkora odalsóval Jonagored fajtán
A középső gyümölcs két ugyanakkora oldalsóval Jonagored fajtán

Mindegyik gyümölcs egyformán fejlett Granny Smith fajtán
Mindegyik gyümölcs egyformán fejlett Granny Smith fajtán

Mi a jelentősége a leírt sajátosságnak?

Az egy virágzatban fejlődő gyümölcsök közötti különbség azért lehet érdekes, mert a vegyszeres gyümölcsritkításra használt vegyszerek a gyümölcs nagysága szerint válogatnak. Tehát fajtánként változó a kézi utánritkítás munkaerő-szükséglete.

Ennek ellenére a gyakorlatban mégsem jelentős, mert nincs elegendő munkaerő a kézi ritkításra, vagy ha lenne is, akkor az almatermesztés gazdaságossága nem visel el akkora költséget, mint amennyibe kerülne a kézi ritkítás.

További olvasnivaló az almáról: