Az ősszel még teljesen egészségesnek látszó két mandulafám tavaszra teljesen kiszáradt, elpusztult. Az ágak keresztmetszetében barna elszíneződést lehetett látni, ami a verticilliumos hervadás (kórokozó: Verticillium albo-atrum) tünetét mutatta.

A kéreg alatti háncsrész pusztulása
A Verticillium fertőzés veszélye fákra és cserjékre
|
Verticilliumra érzékeny fák és cserjék |
Verticilliumnak ellenálló vagy immunis fák és cserjék |
|
Kőris |
Alma |
|
Som |
Galagonya |
|
Csonthéjas gyümölcsök |
Fehér tölgy |
|
Azalea |
Nagylevelű tölgy |
|
Bodza |
Platán |
|
Júdásfa |
Körte |
|
Japán borbolya |
Bükk |
|
Szil |
Lonc |
|
Rózsa |
Fenyők |
|
Koreai puszpáng |
Nyírfa |
|
Lonc |
Komlógyertyán |
|
Ezüstfa |
Nyárfa |
|
Vadgesztenye |
Boróka |
|
Orgona |
Kőris |
|
Fanyarka |
Som |
|
Szivarfa |
Fenyőfélék |
|
Hárs |
Hárs |
|
Cserszömörce
|
Platán |
|
Akác |
Páfrányfenyő |
|
Gyöngyvessző |
Vörös berkenye |
|
Vasfa |
Dió |
|
Magnólia |
Ostorfa |
|
Szömörce |
Eperfa |
|
Paratölgy |
Fűzek |
|
Juhar |
Fekete dió |
|
Kányafa |
Fanyarka |
|
Ribizli |
|
|
Mocsári tölgy |
|
|
Vörös tölgy |
|
|
Rózsalonc |
|
|
Egres |
|
Egyes fajok előfordulnak mindkét oszlopban, mert az érzékenység a fajtától is függ, azonkívül a Verticillium jelenlevő törzsének fertőzőképességétől is.
Forrás: greenspade.com
A betegségről
A verticilliumos fertőzés gyakran a vízhiányos időszakokban jelentkezik. A tünete lehet részleges hervadás, a hajtáscsúcsok levelei hervadnak, mely csak a növény egy ágán jelentkezik, sokszor a fa egyik oldala hervad el, de akár az egész növény egyszerre elhervadhat. Ritka eset, hogy a pusztulás előzetes tünet nélkül, a téli időszakban történik meg.
A vastagabb fertőzött ágakon gyakran tengelyirányú zöldes, vagy barna csíkok láthatóak, a keresztmetszetben gyűrűs elszíneződés.

Jellegzetes gyűrűs elhalás
A kórokozó egy talajlakó, mikroszkópikus gomba, mely több évig is lappang a talajban, a fertőzött növény eltávolítása után is. A gyökereken át jut a növénybe, elzárja a szállítószövet nyalábjait, ezért hervad el a fertőzött rész. Az ágak apró sérülésein keresztül is bejuthat az edénynyalábokba.
Ez a kórokozó sok lágyszárú növényt is megtámad, pl. paradicsom, dália stb. A megfelelő metszéssel, öntözéssel, tápanyagellátással késleltetni lehet a pusztulást, de elkerülni nem lehet.