Szeptember első fele: gondolj a jövő évi fokhagymára

Szeptember első fele: gondolj a jövő évi fokhagymára

Kedves Húgom! Igen, még csak egy-egy levél hull le a fákról, de a kertek előrelátó művelőinek már az őszi munkákat kell előkészíteniük, miközben a legértékesebb termények betakarításán fáradozunk, nem is szólva a tárolásukról és tartósításukról.

Vagyis a rövid nyárvégi lazítás után a következő hetekben ismét sokféle feladat vár ránk a kertekben.

Ha jövőre fokhagymát szeretnél, most ültesd el

Nem kétséges, hogy - a pirospaprika mellett - az egyik legjellegzetesebb magyar fűszer a fokhagyma. A szétszedett gerezdeket mélyen felásott, nem frissen trágyázott földbe most kell elduggatni, négy-öt cm mélyen. Egy négyzetméter területen negyven-ötven tőnek jut hely, és ez megközelítőleg egy háromszemélyes család évi szükségletét fedezi. Lehetőleg a makói őszi, államilag elismert fajta gerezdjeit ültessétek, mert ez szép, egészséges hagymákat fejleszt. Az őszi ültetés azért kívánatos, mert jó termést csak az olyan fokhagymától várhatunk, amelyik átesett az úgynevezett jarovizációs szakaszon, tehát korán vetették és a földben négy-öt fokos, fagypont alatti hőmérsékletű időszakot is átvészelt.

Fokhagyma

A fokhagyma legjobban a középkötött vályogtalajokban érzi magát, de nem mondható különösebben igényes növénynek. Száraz időben meghálálja az öntözést. Kártevői és betegségei nem okoznak gondot, ha csak négy-öt évente ültetjük a gerezdeket a kertnek ugyanabba a részébe. A nyár folyamán csupán a talaj gyomtalanításával kell törődnünk.

Próbáltad már a madársalátát?

Azt ajánlom, kedves Húgom, hogy próbálkozz meg a madársaláta termesztésével, mert ez nagyon egyszerű kultúrájú, de igen hasznos növény, amelynek ropogós, kellemes zamatú leveleiből a háziasszonyok remek salátát tudnak készíteni. Az én gyerekkoromban ezt a növényt még galambbegysalátának nevezték, és a réteken, legelőkön gyűjtöttük össze. Kártevők és betegségek nem gyötrik, permetezni nem kell, a termőhelyre igénytelen és tenyészideje mindössze hat hét! A talajban nem válogat, gyengébb földben is jól fejlődik, ha a magját ezekben a hetekben, egy-két cm mélyen vetik el. Mindössze tíz-tizenöt cm magasra nő és fejet nem fejleszt, csupán húsos leveleket.

Madársaláta

A kikelt állományt a korai fagyok ellen lombbal, lekaszált fűvel takarva, akár télen is szedhetjük a C-, és B-vitaminokban gazdag leveleket. A madársaláta elterjedésével értékes zöldségfélével gazdagodhat a magyar kertekben termelhető, téli termények választéka!

Mikor kezdődik az almaszüret?

Az idén viszonylag korán kell elkezdeni a téli alma szüretelését, mert a kánikulai nyárvége felgyorsította az érési folyamatokat. Ha a gyümölcs sokáig a fán marad, akkor a benne levő savak lebomlanak, az ilyen alma pedig rosszabbul, rövidebb ideig tárolható. Általánosan érvényes szabály, hogy a fáról leszedett almát lehetőleg azonnal hűvös helyre kell szállítani, majd pedig minél alacsonyabb hőmérsékleten tárolni. Az ideális tároló-légtér hőmérséklete egy-két fok és páratartalma nyolcvanöt-kilencven százalék. Ez persze, háztartási körülmények között aligha érhető el, de arra kell törekedni, hogy ezt az értéket megközelítsük a helyiség célszerű szellőztetésével. Ez azt jelenti, hogy kezdetben éjszaka, később nappal kell szellőztetni. A levegő páratartalmát lapos tálcákban kihelyezett vízzel lehet fokozni, illetve kiszórt, égetett mészporral lehet csökkenteni.

Madarak viszik a termést

Sok bosszúságot okoznak mostanában a szőlősgazdáknak a seregélyek és a feketerigók, amelyek a szőlőbogyókat fogyasztják. Ezeket madárháló felrakásával és riogatással lehet távol tartani az érő fürtöktől. A falánk és sok kárt okozó darazsak ellen pedig aggassatok ki műanyagból készített csapdát, amelyet egyharmadig kell megtölteni másfél deci sörből, egy evőkanál ecetből és egy evőkanál cukorból készített "csalioldattal".

A gombakomposzt értékes melléktermék

Az őszi időszakban a kertészkedők egyik legnagyobb gondja az, miként fokozzák a kert talajának termőképességét. Kihasználatlan lehetőségek rejlenek a gombakomposzt hasznosításában. Ezt a könnyen bomló, jól kezelhető, szagtalan, magas humusztartalmú anyagot, amely a legfontosabb növényi tápanyagokból számottevő mennyiséget tartalmaz, Isten elleni vétek volna hulladékként vagy szemétként kezelni. Nagyszerűen használható a balkonládák és növényedények megtöltésére (tőzeggel vagy kerti földdel keverve), a gyümölcsfák aljának takarására és a virág-, illetve veteményágyások talajába beásva is.

Hát ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom! Mindannyiatoknak sikeres betakarítást és kellemes kerti időtöltést kívánok!

Kelt Kertvárosban, szeptember második hetében

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR