Szeptember második fele: tudnivalók a betakarított burgonya, bab, hagyma és répa tárolásához

Szeptember második fele: tudnivalók a betakarított burgonya, bab, hagyma és répa tárolásához

A betakarított buronya és bab, kerti gyökérzöldségek, hagymák, karalábék néhány ügyes fogás betartásával tovább tárolhatók egészségesen.

Kedves Húgom!

Az augusztusi kánikula bizonyára sokáig megmarad az emberek emlékezetében. Nemcsak azért, mert a száraz forróságot, a tűző napsütést legfeljebb a vízparton nyaralók viselték el, hanem azért is, mert a termények érési ritmusában is változásokat okozott. A legtöbb kerti termény korábban érett be a szokásosnál és fontos növények – mint például a kukorica, a cukorrépa – termése a szükségesnél és a vártnál lényegesen kevesebb lett.

Elérkezett az ideje a burgonya és a bab betakarításának. A földből kifordított burgonyagumókat néhány órán át levegőztessétek, hogy beparásodjanak, és csak ezután vigyétek a hűvös kamrába vagy a pincébe tárolás céljából.

kedves hugom 38dik het 02

A gumók mérete nem befolyásolja az eltarthatóságukat, sőt vannak háziasszonyok, akik azt szeretik, ha a burgonyában vannak kisebb és nagyobb gumók is. Az azonban semmi esetre sem kívánatos, hogy a zsákban egészen apró, nehezen hámozható gumók legyenek.

A megvásárolt burgonyát pincében vagy kamrában lehet raktározni. Legkedvezőbb a 6-8 fok hőmérsékletű, állandó légnedvességű helyiség. Két-három hetenként azonban itt is kívánatos a burgonyát átválogatni és a romló, hibás gumókat eltávolítani.

kedves hugom 38dik het 03

Városokban és falvakban sokfelé harsan fel az utcákon a kiáltás, hogy "Burgonyát vegyenek!". Tapasztalataim alapján érdemes burgonyát tárolni télire, mert ha van némi készlet ebből a nagyon sokféleképpen felhasználható élelmiszerből, akkor a háziasszonynak nem kell télen – esetleg csúszós úton, fagyos szélben – a piacra vagy a zöldségesboltba mennie. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a burgonya ára télen bizonyára emelkedik, ezért gazdaságos most, viszonylag olcsón beszerezni a krumplit. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű burgonyát választasz, a saját termés kiegészítésére, kedves Húgom!

kedves hugom 38dik het 04

A zsákban levő burgonyát is meg lehet vizsgálni. A gumók legyenek száraz felületűek és parás héjúak. Olyan burgonyatételt, amelyben sok a vágott, rothadt gumó, nem érdemes megvásárolni. Ne legyen a gumók felületén besüppedt, barna folt sem, mert ez gombafertőzöttségre utal; az ilyen gumók a tárolás idején gyorsan romlanak és a közelükben lévőket is megfertőzik. A varas felületű (ezt sugárgomba okozza) gumók étkezésre alkalmasak ugyan, de nagy a hámozási veszteségük, ezért tárolni nem ajánlatos őket.

A beérett babszemeket ki kell fejteni vagy kicsépelni, majd megtisztogatni a szennyeződésektől, héj törmeléktől, földrögöktől.

kedves hugom 38dik het 05

A tiszta, száraz babot ajánlatos 48 órára fagyasztóba (a háztartási hűtőszekrény mélyhűtő részébe) tenni. Minthogy a babzsizsik mind tojás, mind báb, lárva és bogár alakjában nagyon melegigényes, a fagyasztás ideje alatt elpusztul. A hűtőből kivett babot papír vagy vászonzacskóban, hűvös kamrában vagy raktárban tárold a felhasználásig.

kedves hugom 38dik het 06

A felszedett vöröshagymát először néhány napig hagyjátok szikkadni, hogy a takarólevelei teljesen szárazak legyenek. Téli eltartásra csak azok a hagymák valók, amelyek jól kifejlődtek és a levelük leszáradt, a hagyma „bezáródott”.

A vöröshagymát szellős, hűvös, fagymentes kamrában lehet a legjobban eltartani. Padláson, papírra kiterítve is tárolható, de a fagyott hagymát nem szabad mozgatni, szállítani, csak akkor, ha már kiengedett. A fokhagyma tárolása még kevesebb gondot okoz, mert akár a konyhába felaggatva is hónapokig elmarad.

kedves hugom 38dik het 07

A karalábét sértetlenül kell felszedni, hogy ne penészedjék meg. A gyökerét és a leveleit ollóval vágjad le! A levélcsonk később magától leválik.

kedves hugom 38dik het 08

A sárgarépa, a petrezselyem gyökereit a hónap végén lehet felszedni. A megmosott és megszikkasztott gyökereket pincében, homokba rétegezve lehet a legjobban tárolni. A pasztinák – némi takarással – a szabadban is átvészeli a tél leghidegebb hónapjait.

kedves hugom 38dik het 09

A csemegeszőlő érett fürtjeit felaggatva tárolhatjuk. Erre a célra az egyenletes hőmérsékletű, hűvös raktárak alkalmasak. A fürtökből kicsipegetjük a rothadt, penészes, repedt bogyókat. Két fürtöt kötözünk egy zsinór két végére, lehetőleg fejjel lefelé, hogy a bogyók minél levegősebben helyezkedjenek el. Eltartásra a késői érésű, nagybogyójú csemegeszőlők (Afuz Ali, Hamburgi muskotály, Szőlőskertek királynője stb.) a legmegfelelőbbek.

kedves hugom 38dik het 10

Ezzel zárom a mai levelemet, kedves Húgom! Eredményes betakarítást kívánok Nektek, mert minden gyümölcs és zöldség, amit eltartasz, kincset ér a téli hónapokban.

Kelt Füreden, szeptember havában.

Utóirat

Az énekes madarak már készítik téli fészkeiket. Erre a célra szívesen választják ki az örökzöld tuják, hamisciprusok és tiszafák sűrű koronáját. Ne zavarjuk őket fontos munkájukban!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR