Október első hete: mi legyen a lehullott levelekkel?

Október első hete: mi legyen a lehullott levelekkel?

Kedves Húgom! Kertjeinkben igen sok olyan fa és bokor díszlik, amelyeknek a lombja októberben sárgára, vörösre, barnára vált át.


Színeződnek a lombok

Ilyenkor a legváltozatosabb az erdők és a kertek színe. Cserszömörcét, páfrányfenyőt, vadszőlőt, tatárjuhart, madárbirset többek között azért is érdemes ültetni, mert a lombjuk ősszel gyönyörűen színeződik.

Ginkgo

A beteg, lehullott leveleket semmisítsd meg

És ha már a leveleknél tartunk, szeretném felhívni a figyelmedet arra, kedves Húgom, hogy a leveleken igen sok gombás betegség spórái telelnek át. Ezért a lehullott lombot takarítsátok össze és szállítassátok el, mert ezzel sok kárt okozó szervezetet lehet eltávolítani.

Betakarítható a mandula

Örömmel olvastam leveledben, hogy beérett az első mandulatermésed. Nagyon helyesen tettétek, hogy csak akkor kezdtétek el szedni, amikor a gyümölcs zöld burka már megrepedt és könnyen eltávolítható volt. Nem rosszallom azt sem, hogy a magasan elhelyezkedő ágak termését bottal vertétek le, mert ez kényszerűség és még mindig jobb, mint egy kéz- vagy lábtörés.

Mandula

A leszüretelt mandulát néhány hétig vékony rétegben kiterítve, kamrában vagy még inkább padláson kell szárítani, mielőtt zsákba raknátok. A légszáraz mandula egyébként akár évekig is tárolható anélkül, hogy megavasodna.

Tőosztással most szaporíthatsz

Sokféle kerti növény most szaporítható tőosztással. Ez a legegyszerűbb szaporítási módja például a citromfűnek, a mentának, a téli sarjadékhagymának és számos évelő virágnak. Az idősebb töveket ásóval kiemeljük a talajból és úgy választjuk szét több részre, hogy minden kis növénynek önálló gyökere és hajtása legyen. Ezután az előre elkészített helyen gondosan elültetjük, és ami nagyon fontos, többször is megöntözzük őket.

Forr a must, ügyelj a mustgázra!

Már forr a must a hordókban és az üvegpalackokban. Ügyelni kell arra, hogy a keletkezett széndioxid eltávozzon, de a musthoz ne jusson sok oxidációt okozó levegő, illetve fertőző mikroba. Ezért nagyon ajánlom a kotyogó használatát. Ez az üvegből vagy műanyagból készült eszköz hasznos segítőtársa a pincemesternek, nem is beszélve arról, hogy milyen kellemes hallgatni a pincében a születőben levő bor "kotyogását".

Van azonban ennek az időszaknak egy veszélye is, amely minden évben áldozatokat szed. A pincében összegyűlő mustgáz súlyos, egyes esetekben halálos mérgezést okozhat. Ezért olyan pincébe vagy kamrába, ahol nagy mennyiségű must forr, csak égő gyertyával szabad bemenni. Ha a gyertya lángja nyugtalanul ég vagy éppen elalszik, akkor ki kell szellőztetni a pincét.

Gyakran előfordul, s Te is kérded leveledben, hogy vajon mi lehet az előidézője annak, ha a must nem forr ki.

Annak, hogy az erjedés nem indul meg, sokféle oka lehet. Ha a szőlősgazda még szeptemberben is permetezett gombaölő szerrel, akkor a vegyszer nemcsak a kártevő gombákat, hanem az erjedést segítő élesztőgombákat is elpusztította. Ilyenkor fajélesztőt kell használni, ami borászati, mezőgazdasági szaküzletben kapható. Az is lehet, hogy túlságosan sok a cukor a mustban. Ekkor, valamint túlkénezés esetén is, jó eredménnyel lehet a megfelelő fajélesztővel megindítani az erjedést. Lehet az is, hogy a tároló pince hideg; ilyenkor fűtéssel vagy a must melegítésével indíthatjuk meg az erjedés folyamatát.

A gyeptelepítés ősszel kezdődik

A mi kertünkben éppen negyedszázadot ért meg a pázsit. Legyengült, elgyomosodott, elvesztette az eredeti smaragdzöld színét úgy, hogy itt az ideje, hogy új gyepet telepítsünk. Ez körültekintő előkészületet és gondos munkát igénylő feladat. A legalkalmasabb idő hozzá az augusztus, amint akkor írtam is Neked, de még nem késtünk el most sem vele.

A pázsit nagyon fontos eleme a kertnek és a telepítés 15-20-25 évre határozza meg a kert képét. Nálunk most ez a munka azzal kombinálódik, hogy a régi gyepből téglákat vágunk és azzal fedjük le a pince - időközben megvékonyodott - boltozatának a földrétegét. Ez azért fontos, hogy a pince hőmérséklete továbbra is alacsony és egyenletes legyen. A gyeptéglákat szorosan egymás mellé rakjuk le, kis cövekekkel rögzíljük őket, majd következik az alapos öntözés.

A kitermelt gyeptéglák helyére tápdús, jó, friss talajréteg kerül, és a földet egy ásónyom mélyen, gondosan megmunkáljuk, a terepszintet kiegyenlítjük úgy, hogy 1-2%-os lejtése legyen. Ez elegendő ahhoz, hogy a víz lefolyjék róla, de az erózió ne tegyen kárt a talajban és a növényállományban. Ezután kerül sor a fűmag elvetésére. Attól függően, hogy milyen célra telepítjük a pázsitot, négyzetméterenként 30-50 gramm fűmagot vetünk. Ezzel azonban még nem értünk a végére. A fűmagot nagyon figyelmesen bedolgozzuk a földbe, mert a talaj felszínén nem csírázik ki, viszont a madarak örömmel fogyasztják a drága fűmagot. A bemunkálás gereblyével folyik, oly módon, hogy a gereblye fokaival a talaj morzsái közé veregetjük a fűmagot. Ezt követően a vetés talaját hengerezéssel tömörítjük.

Ezután már csak a rendszeres öntözés van hátra. Száraz időben akár naponta kétszer is érdemes a gyepvetést megöntözni, ügyelve arra, hogy a víz ne álljon meg tócsákban és ne is folyjék meg. A terület 8 hónap múlva kezd kizöldülni, és ha hosszú lesz az ősz, akkor még szükségessé válhat az első nyírás is.

A levélzellert is most kell felszedni

A fagyok előtt szedjétek föl a levélzellert, amelynek a 40-50 cm hosszúságú, húsos levélnyelét fogyasztjuk saláta vagy köret gyanánt. Nálunk még kevesen ismerik, pedig nagyon jóízű, aromás és értékes anyagokban gazdag zöldség-féle. Most szedjük fel a zeller gumóit is.

Szárzeller

Ez régóta kedvelt és jól ismert gyökérzöldség, amelyet főként levesek ízesítésére használnak, de kiváló mártás és saláta is készíthető belőle. Télen éppen úgy el lehet tartani, mint a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret.

Kelt Füreden, október elején.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR