November utolsó harmada: tervezd meg a jövő évet!

November utolsó harmada: tervezd meg a jövő évet!

Amikor ezeket a sorokat papírra vetem, hamisítatlanul novemberi az időjárás.

Kinézek az ablakon, és látom, hogy zúzmarásak a növények, a szél cibálja a fák ágait, hullanak a megsárgult falevelek és igazán jól esik, hogy itt, a szobában barátságosan duruzsol a cserépkályha.

Írd össze a jövő évi tennivalókat

Ilyenkor több ideje van a kertészkedőnek, hogy végiggondolja a termelési év eseményeit, sikereit és bosszúságait és elkezdje tervezni a következő év tennivalóit. Mert minden évben van - a rendszeresen megismétlődők mellett - valami rendkívüli feladat is.

Az öreg szőlőt ki kell vágni

Jómagam most például azon töröm a fejemet, hogy miként tudnám a kiöregedett füredi szőlőskertet úgy felújítani, hogy azért ne legyen teljes a terméskiesés. Amint tudod, kedves Húgom, a mi szőlőnk talán már 70 éves is lehet, és bár kielégítő kondícióban van, a termése - az idős ember munkaképességéhez hasonlóan - egyre fogy. Bármennyire szeretem is a változatos, régi fajtákat, a személy szerint ismert és egyedileg kezelt tőkéket, mégis el kell kezdenem az öreg szőlő kivágását, újratelepítését.

Nem akarlak személyes problémámmal terhelni, de azért megírom, hogy a következő ősszel minden második sort kivágom és a tőkék helyére fogok egy-, vagy inkább kétéves oltványokat ültetni. Amikor ezek termőre fordulnak, akkor kerül majd sor a megmaradt sorok kivágására és a helyük betelepítésére.

Sok kert létesül lejtőn, és ennek - szükségességén kívül - vannak kétségtelen előnyei is: a déli lejtők klímája meleg, sok a napsütés, a termények előbb és biztonságosabban érnek be. Hasonlóak a keleti és a nyugati kitettségű lejtők is, de az északiak nem kedvezőek sem a meleg- és fény-igényes növények termelésére, sem pedig a család tartózkodására.

Az enyhén lejtős területet még gépekkel is éppen olyan akadálytalanul meg lehet művelni, mint a sík fekvésűeket, de az 5-6%-osnál meredekebb lejtőket (100 méterenként 5-6 méter szint-különbség) föltétlenül rendezni kell, még mielőtt a kert betelepítéséhez hozzáfognánk.

A lejtős területek rendezésére szolgál a teraszozás, vagyis olyan tereprendezés, amelynek során a lejtő síkját kisebb, vízszintes egységekre bontjuk. A teraszok közötti magasságkülönbséget támfalakkal vagy rézsűkkel hidaljuk át. Mindkettő a rétegvonalakkal párhuzamosan készüljön. Minél meredekebb a lejtő, annál sűrűbbre és magasabbra kell építeni a támfalakat vagy a rézsűket, illetve annál keskenyebbek lesznek a teraszok.

A támfalakat helyben kibányászott kövekből, betonból, téglából, esetleg használt vasúti talpfából építhetjük meg. Ezek alig foglalnak el területet és nagyon dekoratívak; látványosan osztják részekre a kertet, különösen, ha az építőanyag hézagaiba évelő növényeket telepítünk.

A rézsűk (a meredek tereprészek) több helyet kívánnak, de a felületüket hasznosítani lehet azzal, hogy betelepítjük lombhullató vagy örökzöld talajtakaró cserjékkel, szép kövekkel. A sziklakertet esetleg éppen a rézsűn lehet kialakítani.

Akár támfalakkal, akár rézsűkkel bontjuk meg a kert teraszait, arra ügyeljünk, hogy a terasz felszínének 1-2%-os lejtése legyen - mégpedig a támfal, illetve a rézsű felé - a csapadék jobb hasznosulása érdekében.

Az utakat és a föltétlenül szükséges lépcsőket a tereprendezés befejezése után építsük meg úgy, hogy a gyalogos közlekedés a kapu és az épület között kényelmes és biztonságos legyen.

Gondoskodj a madarakról

Már gondoltam arra, kedves Húgom, hogy a következő levelemben felhívom a figyelmedet az énekes madarak téli védelmére.

Az utóbbi években számos szakember megfigyelései szerint a fokozott gondoskodás ellenére nem gyarapszik a hasznos, énekes madarak száma. Hogy mi lehet ennek az oka? Talán az értelmetlenül sok permetezés, amely elpusztítja a hernyókat, a lepkéket, a levéltetveket, illetve azok egy részét, de az életben maradók testében annyi vegyszer halmozódik fel, amennyi a rovarok ezreit, tízezreit pusztító énekes madarak számára is mérgező, sőt halálos dózis is lehet. Ez magában is arra figyelmeztet bennünket, hogy bánjunk nagyobb szakértelemmel a növényvédő szerekkel!

Madáretető

Ilyenkor, november közepétől etetni kell a kertben élő madarakat, mert már nem találnak rovareleséget maguknak. A cinegék az olajos magvakat (napraforgó, kender, mustár, mohar) és a kifüggesztett faggyú- valamint szalonnadarabokat kedvelik. A fekete rigók szívesen fogadják a főtt burgonyát és sárgarépát, az almát, a körtét, amelyeket a legszívesebben a földről fogyasztanak el.

Ne feledkezz meg arról sem, kedves Húgom, hogy vizet adjál a madaraknak. Nyáron - velünk együtt - sokat szenvedtek az aszálytól, a vízhiánytól. Télen, ha a madáritató befagyott, friss vízzel lehet kedveskedni nekik.

Az énekes madarak többsége kényelmes fészket készít magának télire, de akadnak olyan párok és olyan madárfajok is, amelyek nem elég járatosak a fészeképítés tudományában. Ezek szívesen elfogadják az ember által kihelyezett fészekodúkat. Arra feltétlenül figyelj, hogy a házilag készített madárodú bejárati nyílásának az átmérője ne legyen két- két és fél centinél nagyobb, mert akkor a verebek is beleköltöznek. Igaz, a veréb is madár...

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR