Novemberben itt az idő a fák metszésére, ápolására

Novemberben itt az idő a fák metszésére, ápolására

A 46. hét tökéletes alkalom arra, hogy a fák ápolásán, metszésén túl a bokrokat is megritkítsuk.

Kedves Húgom!

Az őszi időszak azzal szerez örömet a természet szerelmeseinek, hogy tarka, színes ruhába öltözteti a növényeket. Én is nagyon kedvelem a falakra felfutó vadszőlőt, amelynek lombja ilyenkor vörösbarna és sárga színeket ölt. Akár az ötlevelű, akár a vejcsinek nevezett három csúcsú vadszőlőt választjuk, mindenképpen faiskolai le- rakatban kell a gyökeres oltványt megvásárolnunk. Az ötlevelű vadszőlőnek támasztékra van szüksége, a vejcsi azonban tapadókorongjaival közvetlenül kapaszkodik a falra.

kedves hugom 46dik het 02

Tudom, Te is gyönyörködsz mostanában a fák és bokrok színes gyümölcseiben, amelyek az utcákat, tereket, kerteket teszik változatosabbá. Ilyenek a mahónia hamvaskék, a fagyai fekete, a berkenye, a kecskerágó, a tűztövis és a csipkerózsa piros bogyói, termései.

kedves hugom 46dik het 03

A meggy, a cseresznye, a szilvafák ritkítását fagymentes időben most is el lehet végezni, de a friss sebek kezeléséről semmiképpen se feledkezzél meg, mert ezeken keresztül ilyenkor is különféle mikroszervezetek juthatnak a fa edénynyalábjaiba, amelyek jövőre ágelhalást, mézgásodást vagy rákosodást okozhatnak.

kedves hugom 46dik het 04

A díszcserjék közül most azokat a bokrokat ritkíthatod meg, amelyek később virágoznak (áljázmin, gyöngyvessző, fagyai). A korán tavasszal virágzókat (aranyfa vagy forzitia, japánbirs) csak az elvirágzásuk után ajánlatos ritkítani vagy ifjítani.

Leveledben azt kérded, hogy hasznos-e a gyümölcsfák törzsének meszelése. Ez a régi szokás kiment a divatból, de érdemes a felújításra, különösen azoknál a gyümölcsfáknál, amelyek érzékenyek a téli és a koratavaszi fagyokra (mandula, alma, kajszibarack, őszibarack). Hogy miért? Mindjárt megmagyarázom!

A gyümölcsfák törzsének és vázágainak szövetei a téli napfényes órákban felmelegszenek, kiterjednek, a hosszú, hideg éjszakákon pedig lehűlnek, összezsugorodnak. Az ismétlődő térfogatváltozás (dilatáció) következtében a sejtfalak megrepednek és a sejtnedv kifolyik. Ennek következtében szövetelhalások jönnek létre, amelyek a fa törzsén fagyrepedések vagy fagysebek formájában jelennek meg. Ezek – ha nem kezelik őket – folyamatosan növekednek és a fa pusztulását okozhatják.

kedves hugom 46dik het 05

Ha a fa törzsét és a vázágak tövét fehérre meszeljük, akkor a világos felület visszaveri a téli nap melegítő sugarait, tehát csökken a nappali és az éjszakai hőmérsékletük közötti különbség, ezáltal a szövetek sértetlenek maradnak. Arra persze ügyelni kell, hogy a meszelés ne durvuljon vakolássá, ne képezzünk vastag mészréteget a fa törzsén, mert ez alatt sokféle betegség spórái és a kártevők tojásai találnak téli menedéket.

Az év folyamán sok szót ejtettünk a biológiai növényvédelemről. Kár lenne most elmulasztani a hemyófogó övék felrakását a gyümölcsfák törzsére. Ezek a ragasztóanyaggal bekent papírövek összefogják azokat a rovarkártevőket (főként a kis és nagy téli araszoló szárnyatlan alakjait), amelyek a talajról felfelé mászva jutnak el a fák koronájába. Ezzel sok költséget takaríthatunk meg, nem is beszélve a környezet kíméletéről.

Ígértem Neked, kedves Húgom, hogy megírom az amarillisz virágoztatásának legfontosabb tudnivalóit. Tehát a mostanáig pihentetett hagymákat tisztítsd meg az elszáradt levelektől és a hosszúra nőtt gyökereket is metszd vissza. A hagymát ültesd cserépbe, jó minőségű, friss, tápdús virágföldbe oly módon, hogy a hagyma fele a talaj felszíne felett legyen. Alaposan öntözd meg és a cserepet helyezd meleg, sötét helyre. A következő alkalommal csak akkor kell megöntözni, amikor a virágbimbó a hagymából előtör. Ettől kezdve rendszeresen kell öntözni és minthogy a növekvő virágszár roppant sok tápanyagot használ fel, hetenként egyszer ajánlatos a cserép földjét 1%-os Volldünger oldattal is megöntözni.

kedves hugom 46dik het 06

A cserepet ez idő alatt is sötétben kell tartani, vagy le kell takarni fekete papírból készített süveggel! Ez azért fontos, hogy a virágszár megnyúljon, különben a rövid száron, közvetlenül a hagyma fölött nyílnak ki a gyönyörű, tölcséres piros, fehér vagy cirmos virágok.

Várom okos és érdekes kérdéseidet kedves Húgom, és jó egészséget kívánok kedves Mindannyiatoknak.

Kelt Füreden, november havában.

UTÓIRAT

A pampászfű leveleit nem kell visszavágni, csak összekötni. Az így keletkezett kévét védjük a fagyok és főként az ónoseső ellen náddal, napraforgószárral, évelő növények levágott szárával. Tavasszal, amikor a „télikabátot" leszedtük a pampászfűről, akkor kell a tavalyi leveleket visszavágni. Ellenkező esetben a téli csapadék beszivárog a fű tövébe és annak rothadását idézi elő.

kedves hugom 46dik het 07

A naspolya gyümölcsét most már le kell szüretelni. Lapos rekeszben, egy sorban tároljuk, az se baj, ha fagy éri. Néhány hét alatt megpuhul, a héja kissé sötétebbre vált és fogyaszthatóvá válik. íze jellegzetesen kellemes, fűszeres.

A komposztot keverjük át. Ez alkalmas őszi munka, alapos testmozgás. A teljesen érett komposzttrágyát rostáljuk ki, az el nem bomlott részeket ismét rakjuk össze kazalba, hogy ezek is elkorhadjanak. Ezt a folyamatot komposztérlelő hozzákeverésével segíthetjük elő, gyorsíthatjuk meg.

A betárolt almát, körtét, burgonyát, sárgarépát és petrezselyemgyökeret időnként át kell vizsgálni, a rothadó, penészes terméseket eltávolítani, mert ezek a közelükben levőket is megfertőzik.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR