Március vége: a növényvédelemre már most fel kell készülni

Március vége: a növényvédelemre már most fel kell készülni

Kedves Húgom! Most már felkészülhettek a tavaszi munkákra. A magam részéről néhány gyakorlati tanáccsal járulok ehhez hozzá.

Fajtaváltás oltással

Beszámoltál csalódásodról, mert a három éve vásárolt és elültetett gyümölcsfa nem a kívánt fajtájú. Nem kell mindjárt fejszét ragadnotok, mert viszonylag könnyen át lehet oltani. Ehhez célszerű lett volna az oltóvesszőt már novemberben megszedni, de még most is van rá lehetőség. Legegyszerűbb és kevés gyakorlattal elsajátítható a héj alá oltás, amellyel az idősebb, termőkorú fák egyik ágát is átolthatjuk. Ez úgy kezdődik, hogy az átoltandó ágat a megfelelő magasságban lefűrészeljük, úgy, hogy a metszlap alatt friss, egyéves vessző maradjon. Ezután az ág kérgét függőlegesen behasítjuk, az oltóvesszőből vágunk egy egyrügyes, ferde metszlapú csapot és azt behelyezzük az óvatosan felemelt kéreg alá. Ezután az oltást bekötözzük rafiával vagy pamutszállal és bekenjük oltóviasszal a kiszáradás ellen. Nagyon hasznos, ha az oltás fölé egy félkörívben meghajlított vékony vesszőt kötözünk, mert ez megakadályozza, hogy a fára szálló madarak kitörjék az oltóvesszőt. Bővebben az oltásról >>

Az is bosszantó, ha a vásárolt szőlőoltvány nem várt fajtájú. Ez bizony elég nagy baj és rossz fényt vet a szőlőoltvány-termelők megbízhatóságára. Az ilyen tőkét sem kell azonban kivágni, mert mód van arra, hogy április elején, amikor a nedvkeringés már megindult, gyökérnyakban átoltsuk. A tőkét kibontjuk, az oltás helye alatt a nemes részét levágjuk, az alanyt behasítjuk és egy kétszemes nemes vesszőt helyezünk bele. Ezután az oltást körülkötjük és oltóviasszal víz- és légmentesen lezárjuk.

A gyökérnyakban átoltott tőkék erős hajtást fejlesztenek, amiből - szerencsés esetben - még az oltás évében egy-két fürt termés is fejlődhet.

Visszatérnek a kártevők

Azt kérdezed leveledben, kedves Húgom, hogy az idén milyen kártevőkre kell számítanunk. Bizony erre éppen olyan nehéz válaszolni, mint ha azt kérdezted volna, hogy a júniusi szabadságod idején milyen idő lesz, és lehet-e majd fürödni a Balatonban? Annyi azonban bizonyos, hogy fel kell készülni a növényvédelemre.

Levéltetű

A levéltetvek minden évben jelentkeznek. Célszerű már akkor védekezni ellenük, amikor az első telepek megjelennek az őszibarackfákon, az almafákon, a rózsa levelein és a többi kedvenc gazdanövényeiken. A védekezés azonban nem föltétlenül jelent permetezést. A hatalmas cseresznyefádat például nem érdemes azért permetezned, mert néhány hajtás végén a rajtuk szívogató fekete levéltetvek miatt a levelek összesodródtak Ilyenkor kielégítő védekezés az is, ha a tetves hajtásokat metszőollóval levágod és elégeted.

A szórványosan megjelenő burgonyabogarak ellen sem kell rögtön permetezni. Ha gondosan bejárod a burgonyával, a paradicsommal beültetett ágyásokat, akkor az első nemzedék bogarait, lárváit és tojáscsomóit még össze lehet szedni. Ezeket égesd el!

Próbáld ki az articsókát

A múlt héten érdeklődtél néhány kevésbé ismert zöldség iránt, amelyek közül articsókát kívánsz termeszteni.

Articsóka

Az articsóka igen hasznos és dekoratív növény. Fogyasztásra a virágbimbóit használják; ezeknek a húsos, pikkelyes levelei a francia gurmandok csemegéi. Bokra meleg, napos helyen, tápdús földben akár másfél méter magasra is megnő. Ezüstszürke lombja a virágoskertnek is dísze lehet. Az articsóka palántái nyolc hét alatt nevelhetők fel és a tavaszi fagyok elmúltával, május közepén ültethetők a szabadba. Bővebben az articsóka termesztéséről >>

A spárgát is most kell telepíteni

A spárga könnyen melegedő, lazább talajba való. A tavaly nevelt magoncokat most ültetik ki, miután a helyüket gondosan előkészítették: 60 cm mély és 40 cm széles árkot ásnak, ennek az aljába mintegy 20 cm vastagságban istállótrágyát (ennek hiányában komposzt és műtrágya keveréket) terítenek, és a magoncokat úgy ültetik, hogy a gyökerük kb. 20 cm mélyen legyen. A tövek egymástól való távolsága 50 cm lehet. Több sor telepítése esetén közöttük 120 cm maradjon. Bővebben a spárga termesztéséről >>

Lassan befejezem levelemet, kedves Húgom. A tavaszi kertészkedéshez jó egészséget és vidám munkakedvet kívánok.

Kelt Füreden, március végén.

UTÓIRAT

A kaktuszok és a pozsgás növényekélettevékenysége is megélénkül tavasszal. Most a legalkalmasabb az idő az átültetésükre. Az emelkedő léghőmérséklet és a hosszabb nappalok hatására ezek a növények is több tápanyagot vesznek fel, tehát - mértékletesen ugyan, de - többet kell őket öntözni.

Még lehet duggatni fokhagymagerezdeket és dughagymát 40 cm sortávolságra, egymástól 25 cm tőtávolságra. A kikelt hagymát csupán a gyomoktól kell megszabadítani kapálással vagy gyomlálással, de májasban föltétlenül védekezni kell a hagymalégy ellen.

Az évelő növények közül a magas növésűeket hátra, az alacsonyabbakat előre ültessétek! Gondolj a színkombinációkra is - jóllehet a természetben minden szín összeillik. Vegyétek figyelembe a virágzási időt is, hogy mindig legyen dísze az évelőágynak.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR