Az év második hete: védjük meg a hidegtől a növényeinket!

Az év második hete: védjük meg a hidegtől a növényeinket!

Sosem késő a nehéz helyzetbe került növényeken segíteni: írok a teleltetésről és a kertbe tévedő állatokról is.


Kedves Húgom!

Köszönöm leveledet, amelyben most a karácsonyi családi összejövetelről, az ajándékokról, meg a gyönyörűen virágzó karácsonyi kaktuszodról számolsz be. Örülök annak, hogy megfogadtad tanácsomat: a karácsonyi kaktusz csak akkor virágzik szépen, ha a bimbók megjelenésétől kezdve nem mozdítják el, de még nem is fordítanak a cserépen. Ez a virág olyan érzékeny, hogy a legkisebb helyváltoztatás hatására elhullatja a bimbóit.

A kaktuszféléket egyébként hűvös, de fagymentes, világos helyen lehet a legjobban átteleltetni. Ezeket legfeljebb havonta egyszer, kevéske vízzel szabad megöntözni.

kedves hugom masodik het 02

Túléli a karácsonyt a kiültetett fenyőfa?

Írtad, hogy szeretnéd a karácsonyfát elültetni a kertben. Az eredmény attól függ, hogy a fát már cserépben nevelték fel, vagy csak kiszedés után helyezték edénybe. Természetesen az előbbiek biztosabban meggyökeresednek, hiszen a gyökereik sértetlenek.

Ha leszedtétek a fáról az ünnepi díszeket, helyezzétek hűvös, világos helyre, néha öntözzétek meg, és várjatok, amíg a föld fagya kienged. Ekkor jókora gödröt kell a számára készíteni és talajt meg kell javítani érett komposzttal, biohumusszal. Ügyeljetek arra, hogy a fa ne kerüljön mélyebben a talajba, mint ahogy a csemetekertben állott. Ezután készítsetek körülötte földből tányért, és alaposan öntözzétek meg. Ezt az öntözést hetenként néhányszor meg kell ismételni.

kedves hugom masodik het 03

Napos, kellemes időben érdemes átvizsgálni a gyümölcsfákat is, mert sok helyütt elszaporodtak a vadak. A nyulak, az őzek és a szarvasok kárt tesznek a gyümölcsfák – főként a fiatal csemeték – törzsében.

A megrágott gyümölcsfák törzsét nem szabad magára hagyni, mert a seben kórokozók telepednek meg, elrákosodik, és néhány év alatt a fa pusztulását okozza. A sebet éles késsel körülvágjuk az egészséges szövetig, majd pedig bekenjük sebvédő anyaggal (Vulneron, Fabalzsam).

Ha a sebzés körkörös, akkor megszakad tavasszal a tápanyagáramlás, és a fa azonnal elpusztul. Ezt oly módon tudjuk megelőzni, hogy áthidalást végzünk. (Lásd: Bálint György: Gyümölcsöskert c. könyvében.)

kedves hugom masodik het 04

Még ilyenkor is érdemes bekötözni a veszélyben lévő csemetéket, mert a vadak számára csak most következik a legínségesebb időszak, és főleg februárban, március elején kapnak rá a gyümölcsfák kérgére. Erre a célra a műanyag háló, nád, napraforgószár, szőlővenyige alkalmas.

Kukoricaszárral vagy szalmával nem ajánlatos a fácskákat bekötözni, mert ezekbe az anyagokba a mezei pocok belefészkel és ő rágja meg a fákat. A műanyag fólia pedig egyáltalán nem alkalmas a fák bekötözésére, mert nem szigetel a hideg elől, alatta kipállik a kéreg, gombák telepednek meg a törzsön.

A vadriasztó (Sylvacol, Cervacol) szerekkel való bekenés is jó szolgálatot tesz, ha időnként a kezelést megismételjük.

Havas, fagyos időben mindannyiunk kötelessége az énekes madarak etetése.

Ilyen időjárásban ugyanis nem jutnak táplálékhoz, és közülük sok elpusztul, vagy a macskák martalékává válik. A lakóhely közelébe húzódó madarak legjobb tápláléka a napraforgómag, de szívesen fogadják a gabonafélék, a kender, a cirok magját és kiválogatják az ocsút is. A cinkék kedvenc eledele a zsinórra függesztett szalonnabőr és a faggyúból, valamint napraforgómagból készített madárkalács. Szórhatunk a madarak elé sajtot, túrót, nyers és főtt húsdarabkákat is, csak kenyérdarabokat ne, mert ezek a levegő nedvességéből vizet vesznek fel, megerjednek és kis barátaink megbetegedését okozzák.

kedves hugom masodik het 05

Mellesleg szólva a cinkék roppant ügyesek a táplálékszerzésben. Megfigyeltem, hogy a fáról lehullott mandulaszemeket a szőlőoszlopok és karók repedéseibe, a fák ágvilláiba szorítják be, hogy a kemény héjat feltörve a mandula magját ki tudják bányászni. Ha szerszámot nem is, de a csöppnyi kis eszüket jól tudják használni.

A bor már fogyasztásra érett. Ha huzamos ideig akarjuk tárolni, vagy ha palackozni kívánunk, akkor derítéssel kell megtisztítani a benne lévő lebegő, szilárd szennyeződésektől. Ezt azonban lehetőleg előzze meg egy alapos laboratóriumi vizsgálat, mert amilyen hasznos a szakszerű derítés, olyan nagy hibát is lehet vele véteni.

Hosszú őszön a borban gazdagon kifejlődtek a savak. A nagyon kemény, savakban gazdag borokat érdemes „tompítani". Ez egyszerű művelet: kevés borban elkeverünk 1-3 dkg vegytiszta szénsavas meszet (a szakboltok árusítják), és ezt az oldatot 100 liter borhoz keverjük. Néhány napi ülepedés után észlelhetjük, hogy a borunk sokkal simább, kedvesebb lett.

kedves hugom masodik het 06

Lám, milyen gyorsan betelik a papírom, kedves Húgom, pedig azt hittem, hogy ezen a hideg, téli napon nem is lesz mit írnom Neked. Magam is készülök a tavaszra, s addig is várom leveledet. Ha ebben kérdést közvetítesz, akkor arra szívesen válaszolok – akárcsak eddig.

Kelt Füreden, januárban, télhó idején.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR