Január eleje: megmaradt az ünnepi hangulat

Január eleje: megmaradt az ünnepi hangulat

Szerencsésen elmúltak az ünnepek, de nálunk megmaradt az ünnepi hangulat, mert most nyílik újra teljes pompájában a karácsonyi kaktusz.

Kicsit elkésett, de ez megbocsátható neki!

Boldog újévet kívánok az új esztendőbe,
Fehér kenyér dagadjon a nyárfatekenőbe,
Hús, kenyér és ruha legyen mindig bőven,
A patikát felejtsük az új esztendőben.
( Újévi mondóka Vasszilvágyból )

Még mindig virágzik a karácsonyi kaktusz

Nagyon dekoratív cserepes virág a karácsonyi kaktusz (új botanikai nevén: Schlumbergera truncata), amelynek őshazája Brazília esőerdőiben van, ahol a fák ágvilláiban összegyűlő humuszban gyökerezve a koronazónában él és virul. Hajtásai lapos tagokból tevődnek össze, tövisei nincsenek. Virágoztatása akkor sikeres, ha gondosan betartjuk a növény fejlődési ritmusának egyes szakaszait.

Karácsony kaktusz

A következő hetekben, az elvirágzást követően a nagyobb növényeket vissza lehet vágni és a levágott hajtásokat vízben meg lehet gyökereztetni. Most a növény pihenésre vágyik, ezért keveset kell öntözni. Három-négy hét múlva kell elkezdeni a rendszeres - de mértékletes - öntözését, amelyet egészítsél ki hetente egyszeri tápoldatos öntözéssel, annak érdekében, hogy a szártagok feltöltődjenek vízzel és áthasonított tápanyagokkal. Ebben az időszakban célszerű a két-három éve ugyanabban a cserépben levő kaktuszt átültetni nagyobb edénybe, laza, humuszos, tápdús földbe.

Nyáron alakulnak ki a virágrügyek, ekkor a növényt világos, de nem feltétlenül napsütötte helyen, szárazon kell tartani. Ennek következtében olykor a "levelei" liláskékre színeződnek, ami a gondozók körében indokolatlan riadalmat szokott okozni. Augusztustól ismét öntözéses időszak következik. Az optimális hőmérséklet nappal 20-22 °C, éjjel 15 °C. A növényt - amely most már felkészült a virágzásra - ilyenkor nem szabad bolygatni, elmozdítani a helyéről, mert ennek következtében ledobja a virágbimbóit.

Terem a filodendron?

De maradjunk még a szobanövényeknél! Adamek Józsefné olvasónk Lőrinciből azt írja levelében, hogy a filodendronja két, kukoricacsőszerű termést hozott. Kérdezi, hogy mi a teendő ezekkel? Nos, ez a kedvelt szobanövény csak idősebb korban és életerős kondícióban hoz gyümölcsöket; ezek néhány hét alatt beérnek és ehetőek is. Jó étvágyat kívánok hozzájuk!

Át kell nézni a tárolt gyümölcsöket

Ne halogassátok, kedves Húgom, a betárolt gyümölcsök (alma, körte, birs, naspolya) átválogatását. A körték folyamatosan válnak élvezhetővé, de közben megindul az egyes gyümölcsök penészedése, rothadása is. Ha ezeket idejében kiválogatod, akkor az egészséges részükből még finom kompótot főzhetsz a gyerekeknek. Ha azonban a beteg gyümölcsök a tárolóban maradnak, akkor nagy valószínűséggel megfertőzik a többit is! Hasonló a helyzet az almával és a birssel is. A naspolyát meg azért kell átválogatni, mert ezek a gyümölcsök is fokozatosan puhulnak meg és válnak fogyasztásra alkalmassá.

A madarakról gondoskodni kell

A fagyos, zúzmarás, téli időben az énekes madarak szívesen tanyáznak az ember közelében. Nehezen jutnak élelemhez, éheznek és szomjaznak is, ezért rászorulnak az emberek könyörületességére. Etessük hát a cinegéket, a gébicseket, a fekete rigókat, de ne feledjük, hogy könnyen hozzászoknak a terített asztalhoz és, ha valamilyen ok miatt elmarad az etetésük, akkor éhen pusztulnak! A cinegék és társaik leginkább az olajos magokat (napraforgó, köles, kender, fénymag) kedvelik, de örömmel fogyasztják a zsinóron fellógatott faggyút, "madárkalácsot", sőt az avas szalonnát is. A rigók a főtt krumpli, az alma, és a konyha hulladékok kedvelői.

Ne feledkezzetek meg a madarak itatásáról sem, mert télen kisebb ugyan a vízigényük, de mégis szükségük van vízre, amihez a befagyott itatókban, vályúkban nem jutnak hozzá. Ezért célszerű naponta a madáretetőbe egy tányérkában friss vizet is tenni.

A mángoldot most is lehet szüretelni

Már most szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy a földben hagyott mángold tövekről kora tavasszal szedhetsz friss, vitamindús leveleket. Később az öreg tövek magszárat fejlesztenek, és nem hoznak húsos, nagy leveleket. Ezért mihelyt a föld fagya kiengedett, el lehet vetni a mángold magját is, hogy minél előbb kikeljen és ellássa a családodat a spenótpótló zöldfőzelék alapanyagával. Figyelem: a mángoldnak gomolymagja van, egy gomolyból pedig több növény kel ki, ezért a vetést egyelni kell. A fölösleges palántáknak örülnek majd a szomszédok és barátok!

Hát ennyi fért első, újévi levelembe, kedves Húgom! Ugye már Ti is - fokozódó türelmetlenséggel - várjátok a tavaszt ? Akár csak én!

Kelt Kertvárosban, január elején.

Tipp

A nyári orgona és gránátalma bokrok már felébredtek mélynyugalmi állapotukból, lassan megindul az élettevékenységük, ezért most válnak igazán fagyérzékennyé. Ha nem tette volna eddig, akkor most takarja be a növények tövét lombbal, szalmával, tőzeggel, gombakomposzttal vagy más szerves anyaggal, hogy megvédje a gyökereket a tél második felének zimankójától.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR