Tudta, hogy 2017 az önellátás éve volt?

Tudta, hogy 2017 az önellátás éve volt?

Érdekes azt látni, hogy a kertjükben zöldséget és gyümölcsöt termelő kertészkedőkön kívül a világ legnagyobb szervezetei is komolyan veszik az önellátás gondolatát.

Talán a sajtó hiányossága okozta, de jelentős késéssel jutott a magyar közvélemény tudomására, hogy az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szövetsége) a WHO (Egészségügyi Világszövetség) és a FAO (Élelmezésügyi Világszövetség) a 2017-es évet az Önellátás évének nevezte el.

Ennek – a főkérdéssel szorosan összefüggő – három alproblémája: az élelmiszerekkel való pazarlás csökkentése. az éhínség felszámolása és az elhízás megelőzése.

2017 onellatas eve 02

Az önellátás kétségtelenül ma és nálunk közéleti probléma. Magyarország a történetének jelentős részében földművelésből, szántóföldi növénytermelésből, állattenyésztésből, kertészetből és erdészetből élő, ú.n. agrár ország volt, ahol az ország lakosságának jelentős hányada az élelmiszerek önellátására rendezkedett be és csupán az itthon nem termelhető élelmiszereket (kávé, tea, citrom stb.) importálta. Ezt csak a XX. század változtatta meg és ma már a szolgáltatások és az ipar aránya és jelentősége jelentősen túlhaladja az agráriumét, amelynek nemzetgazdasági jelentőségét kötelességünk lenne számottevően fokozni.

2017 onellatas eve 04

Jelenleg még sajnálatosan sok a parlagterület, az elhagyott, megműveletlen termőterület, az alig művelt, öreg szőlő és gyümölcsös, a nem hasznosított rét és legelő és sok elhanyagolt kiskertet is vagyunk kénytelenek látni. Ez utóbbi különösen szembetűnő, mert éppen ezek a kisparcellák az önellátás legemberközelibb, leghumánusabb forrásai. Aki kertészkedik, az tudja, hogy a kert gondozása, a talaj szakszerű megművelése, a szőlőtőkék és a gyümölcsfák metszése, a vetés és az ültetés, a növényvédelem milyen fáradságos munka és mennyi tapasztalatot követel és mégis olykor nem sikert, hanem kudarcot eredményez. Sokan és jogosan panaszoljuk, hogy milyen költséges dolog a kerti gépek és eszközök, a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szerek megvásárlása és ma még nem és nem a kellő súllyal értékelik azt a virtuális hasznot, amelyet a saját termelésű zöldség, gyümölcs, fűszernövény, a szőlő és a „gazda bora” jelent. Pedig az önellátás egyik jelentős előnye éppen az, hogy a család minden tagjának megtermelhetjük a számára legkedvesebbeket, a ropogós cseresznyét, a piros, zamatos almát, a jó ízű paprikaport, a lédús paradicsomot. És nem kell attól tartani, hogy az asztalra kerülő termék nem friss, és nem tartalmaz az egészséget veszélyeztető vegyszer maradványokat.

2017 onellatas eve 03

És az is kiderül a családias beszélgetésekből, hogy a család jövedelmének sok esetben a 40-45%-át emészti fel az élelmiszerek beszerzése, amelyen sokat enyhíthet a gondosan művelt konyhakert sokféle terménye.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR