Cselkó János, a pszichiáter

Ősi gimnáziumunk magán viselte a három évszázados ferences iskolák jellegzetességeit, tradícióit, nyugalmát és igényességét. Az első osztályt harmincan kezdtük és a nyolcadikat 28-an fejeztük be.

Ebből a nagy távolságból úgy emlékszem, hogy összetartó osztály voltunk, ha nem is szerettük, de megbecsültük egymást. Volt két, stabil eminensünk: Tremkó (Rédey) Feri, aki katonának készült, elvégezte a Ludovika Akadémát és Csőkör Gyurka, aki élete végén a tatabányai kórház főorvosa volt. Nekem szomszédom és jó pajtásom Polgár Gyuri, akivel sok időt töltöttünk együtt. Jónevű gyermek-tüdőgyógyász lett, de a háború után egy-két évvel emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, ahol egyetemi tanár lett : most nyugdíjasként Philadelphiában él. Barabás Pistát a háború vihara Jugoszláviába röpítette, ahol partizán lett, gépészmérnök , nyugdíjas. Kassai Laci erdőmérnök, aki ugyancsak gépekkel foglalkozik, tudós ember, Budapesten él. Studer Gyuszi nyolc éven át velem ült egy padban: érettségi után elváltak az útjaink, de úgy hallottam, hogy katona lett, örömmel teljesítette a frontszolgálatot és ott veszítette el az életét.

Kissé részletesebben szeretnék emlékezni Cselkó János osztálytársamra. Csendes, halk szavú fiú volt, nem is csodálkoztunk azon, hogy a papi hivatást választotta életcéljaként. Teológiát végzett, felszentelték és tábori lelkész lett. Így esett angol fogságba és került el hadifogolyként a Németországban levő Sylt szigetére. A táborban többször felkereste egy helybeli pék leánya, aki kenyeret és egyéb élelmet adott át neki a drótkerítésen. A Sors kegye azután úgy hozta, hogy miután a tábor feloszlott, János barátom már nem is akart hazajönni, hanem letette a reverendát és feleségül vette a leányt.

 

Westerland
Westerland
Forrás: www.westerland-sylt.com

 

De mivel foglalkozhat egy kiugrott lelkész ezen a felső tízezer által birtokolt nyaraló-szigeten? Hát persze, hogy pszichológiával, amiből Zürichben szerzett diplomát, majd itt, Pesten rendeztük el Kassai Lacival, hogy doktori címet is szerezhessen a neve elé. Kiterjedt pacientúrája mellett részt vesz a családi élelmiszer áruház irányításában is, Sylt "fővárosának", Westerlandnak jómódú és megbecsült polgára. Két felnőtt gyermeke magyar keresztnevet visel és amikor náluk jártam és a televízió éppen a német-magyar labdarúgómeccset közvetítette, János lelkesen szurkolt a magyar csapatnak. Persze, hiszen én magyar vagyok és az is maradok - mondta.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR