Nyár elején sok, saját termesztésű zöldséget és gyümölcsöt nyerhet az, aki most erejét megfeszítve gondoskodik a kertről.
Kedves Kertészkedők! Azért fordulok hozzátok ebben a járványos időszakban, mert egy hasznos és logikus összefüggést véltem találni a koronavírus járvány és a kertgondozás között. Örülnék, ha egyetértésre és a véleményetekre számíthatnék a továbbiakkal kapcsolatban.
Most, a járványveszély tetőzése idején a kertbarátok jelentős része is az önkéntes karantént választotta. Egyre több információt kapok arról, hogy azok a családok, amelyek az utóbbi években tanyát vásároltak, most visszahúzódnak a közösségtől, hogy védjék magukat a fertőzéstől. Hasonlóan cselekedtek a falusi polgárok is, valamint a hobbikertek művelői és az üdülőkertek tulajdonosai is. Azok a családok, amelyek a városokban, kertes lakóházzal rendelkeznek – velünk együtt – ugyancsak élhetnek az elkülönülés lehetőségével. De ez korántsem jelenti azt, hogy az egész napot lakásban kell eltölteni!
Napsütésért és testmozgásért cserébe erős immunrendszer jár
Akinek az egészsége bírja, az naponta 3-4 órát tölthet el a kert gondozásával a friss levegőn és napsütésben, változatos, nem megerőltető fizikai munkát végezve. Ez azért nagyon fontos, mert a télen megtépázott immunrendszerünk épp ebben az időszakban töltődne fel, ha lenne lehetőségünk egészségesen élni. Manapság szinte az egyetlen elismerten hasznos vitamin a D-vitamin, amelyet ilyenkor nem kell a patikában megvenni, hiszen a napsütésben a testünk is elő tudja állítani a szükséges mennyiséget.
Az egészségünk azt is megkívánja, hogy minél több antioxidánst tartalmazó gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, és ez a tél végi időszakban nem könnyű feladat. De azért akad néhány igen értékes termény, amelyeknek több helyet kellene szorítani az étkezésünkben. Ilyen például a vörös káposzta, a cékla, a sárgarépa és a gyümölcsök közül az alma. És már csak 7-8 hét választ el bennünket attól az időszaktól, amikor a háziurak és háziasszonyok felhasználhatják a rebarbara levélnyelét kompót, mártás vagy tortatöltelék készítésére. Ha az időjárás kedvezően alakul, akkor május közepén már elkezdhetjük a piros ribiszke, a legkorábbi meggy (Májusi korai) és a szamóca szüretelését.
Vajon nyár elején mennyi zöldség és gyümölcs lesz a boltokban?
A járványos időkben az eddiginél is gondosabban és szakszerűbben kell elvégezni a kertápolási munkákat. Az eredmény nem kétséges, hogy meg fog mutatkozni a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk növekedésében. Aki maga termeli, könnyebben hozzájut a legfontosabb terményekhez.
Nagyon régen történt, de még ma is élénken emlékszem arra, hogy május végén meglátogattam egy igen jó hírű kertbarátunkat, aki rövid beszélgetés után kivezetett bennünket a szépen megművelt kertbe, ahol megálltunk a szamócaágyás mellett. Házigazdánk 4 éves kisfia élénken mozgó szemeivel azonnal felfedezett a zöldellő szamócabokrokon egy korán megérett jókora gyümölcsöt. Az apjára nézett, hogy leszedheti-e a szamócát, és amikor az apja bólintott, ügyes kézzel lecsípte azt. Kicsit felemelte a gyümölcsöt, hogy mindenki megcsodálhassa a leleményességét. Beleharapott a hatalmas szamócába, amelynek rózsaszín, cukros leve végigcsurgott a karján, egészen a könyökéig. És jókedvűen felnevetett, amire a jelenlevők ugyancsak vidám kacagással reagáltak.
Milyen szép lenne, ha a kertjeink bőséges hozamából többre is telne, mint a család fogyasztásának kielégítésére, és jutna belőle a rászoruló rokonoknak, szomszédoknak és ismerősöknek is. Mert ma is érvényes a régi bölcsesség: sokkal jobb adni, mint kapni.
Váltsuk valódi tettekké a kert szakszerű kezelését és fogyasszuk az egészségünket megőrző termékeket mi magunk, és azok is, akik erre az ajándékra rászorulnak.