Mit nevezünk újbornak?

Mit nevezünk újbornak?

Az első 'újbor' a francia beaujolais volt.

Ez a legenda szerint úgy született, hogy a hírneves borvidéken hatalmas mértékű jégverés pusztította el a szőlőtermést, aminek következtében a borkedvelő franciák készletei kiapadtak, türelmetlenül várták a következő évi termés betakarítását és olyan borérlelési módszert vezettek be, amely igen rövid idő alatt fogyasztásra alkalmas újbort eredményezett. Azóta Franciaországban nemzeti eseménynek számít a beaujolais megjelenése és a fogyasztók nagy tiszteletben részesítik a bortermelőknek ezt a teljesítményét.

Az utóbbi években más országokban, így nálunk is divatba jött az újborok előállítása, forgalmazása és fogyasztása. Ezek többnyire könnyű, alacsony alkoholtartalmú, illatos, friss és viszonylag olcsó borok, amelyeknek nálunk is fokozódó keresletét lehet észlelni. Ezek többek között Márton-napi és Szent Imre herceg bora néven kerültek forgalomba.

További olvasnivaló a borról: