Ablakládák, amelyek ősztől tavaszig virágoznak

Ablakládák, amelyek ősztől tavaszig virágoznak

Aki virágokkal venné körül magát, nemcsak nyáron, hanem a télen is kedvére válogathat a szebbnél szebb, fagytűrő növények közül.


Gyakran hallom az Olvasóktól azt a véleményüket, hogy a lakóházak olyanok, mint a bennük élő emberek. És ebben sok igazság van, mert a háznak is van homlokzata, arca, lábazata, eleje és hátulja, de annyi bizonyos, hogy a ház szeme az ablak, amelyen keresztül a benne lakók kilátnak és amelyen az arra sétálók beláthatnak a lakásba. Nem véletlen tehát, hogy a történelem nagy hölgyszemélyiségei – Cleopátrától Dianáig – büszkék voltak a szép szemeikre és nagy gondot fordítottak azok gondozására, még szebbé varázsolására.

Kora ősszel érdemes újrakezdeni

Nekünk se kisebb célkitűzésünk, hogy lakóházaink (és középületeink) ablakait is feldíszítsük élő növényekkel, még pedig nem csupán a nyári, de az őszi és a téli hónapokra is. Erre annál is inkább igény mutatkozik, mert ezzel nemcsak a lakóházat, hanem környezetünk, az utca, a város, vagy falu képét is vidámítjuk. Ezt pedig idejében, kora ősszel kell megkezdeni!

Túl a muskátlin

Nálunk a leggyakoribb virág az ablakládákban a piros, ritkábban a fehér, lila vagy tarka virágú álló, vagy csüngő muskátli, amelyet gyakran egészítenek ki gazdagon virágzó petúniával, lobéliával. Ezek azonban fagyérzékeny növények, amelyeket fagymentes helyen kell tavaszig tárolni. Mivel azonban a következő években kevesebb és hitványabb virágokat fejlesztenek, ezért ma már többnyire dugványról szaporított, fiatal töveket ültetnek az ablakládákba.

Árvácska, erika vagy akár káposzta

Az ablak és erkélyládák téli benépesítésére legalkalmasabb az árvácska, amely a fagyokig nyitja virágait, áttelel és kora tavasztól júniusig ontja a különböző színű és nagyságú virágait. Különösen az apró virágokat fejlesztő fajták tűnnek ki azzal, hogy bőségesen virágoznak! A növénynemesítők jóvoltából a virágok színe, alakja, a bokrocska formája és mérete ma már szinte megszámlálhatatlan!

Nagyon szép téli virágdíszt nyújtanak az ablak, vagy erkélyládákba ültetetett erikák (Erica carnea), amelyeknek a piros, rózsaszínű, vagy fehér virágai egész télen díszítenek. Ezeket azonban csak esővízzel ajánlatos öntözni, mert mészérzékenyek lévén a csapvízzel öntözve gyorsan barnulnak és idő előtt elpusztulnak. Az erikához hasonló csarab, vagy hanga (Calluna vulgaris)  fiatal, gyökeres palántái fokozottan díszítő értékűek, de a csapvízre még érzékenyebbek. Sajnálatosan a korábban igen kedvelt százszorszépet és az áttelelő nefelejcset kevesen ültetik. Egyre kedveltebb azonban a ládákba vagy cserepekbe ültetett díszkáposzta, amely igen változatos színű fejeket fejleszt; ezek emberi fogyasztásra is alkalmasak.

ablaklada osztol tavaszig 02

Tarka borostyán

Árnyékos, sötétebb helyekre érdemes ősszel gyökeres borostyán hajtásokat dugványozni, ezek nem virágoznak ugyan, de zöld vagy tarka levelű hajtásaikkal igen kellemes látványt nyújtanak, mert a fényigényük igen csekély.

ablaklada osztol tavaszig 05

Színes levelek és tarka bogyók

Az őszi virágládák benépesítéséhez sok segítséget adnak a túrázások, amelyek alkalmával gyűjthetünk színes levelű és bogyós hajtásokat (pl. vadrózsa, piros tűztövis, fehér fagyöngy, sárga fakín, berkenye stb.). Levághatunk néhány szép, színes som vagy fűzvesszőt, csavaros mogyoró vesszőt, amelyek ugyancsak alkalmasak a virágládák benépesítésére.

ablaklada osztol tavaszig 03

Puszpáng, mahónia, holdviola

A saját kertünk is gazdagíthatja a téli virágládákat a puszpáng (Buxus sempervirens), a magyal (Ilex aquifolium), a mahónia (Mahonia aquifolium), a tiszafa (Taxus baccata)  és a különböző fenyők hajtásaival. Érdemes volna felújítani a régebben széles körben nevelt júdáspénz (holdviola) termelését, mert ennek a virágos hajtásain levő gyöngyház fényű termései is igen szépek a téli virágládákban.

ablaklada osztol tavaszig 04

Gyorsan virágzó hagymák

Hadd említsek meg egy kissé bonyolultabb, de annál kedvesebb lehetőséget. Ehhez külön ablakládákra van szükség. Ezeket töltsük meg rostos tőzeggel kevert kerti földdel és a nyár folyamán ültessünk bele hóvirág és krókusz hagymáit, télike (Eranthis hyemalis), esetleg hunyor (Helleborus)  töveit, amelyek már a tél végén virágozni kezdenek. Nem magasak, de különlegesek!

A lehetőségek szinte korlátlanok, és ismerve a takarékos magyar növénybarátok ötletgazdagságát, bizonyára minden lehetőséget kihasználnak erre a szép és nemes feladatra!

Mentés

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR