Szauna a kertben? Ötletek szaunaház építéséhez

Újra itt az ősz és közeleg a tél. Azonban az előttünk álló hideg hónapok alatt újra élhetjük a perzselő nyári napokat egy szépen megépített szaunában.

Sokan csak hobbinak tekintik, mert kellemesnek érzik a fűtött kabinokban való izzadást, mások az egészségre gyakorolt pozitív hatását is nagyon fontosnak tartják. Az izzadás során ugyanis rengeteg méreganyag ürül ki a szervezetből, ezen felül a szaunázás edzi a szívet a vérkeringés fokozott igénybevétele révén. Szaunázáskor erősödik az immunrendszer, oldódik a stressz, jó hatással van a bőrünkre, segít a felfrissülésben.

A szauna az északi népek találmánya, ők körülbelül 2000 éve ismerik, de legerősebben a finnekhez köthető a feltalálása. Maga a „szauna” szó is a finn nyelvhez köthető. Napjainkban már a jelen kor jó minőségű, illatos faanyagból épülő szaunái kényeztetik testünket, lelkünket.

A szaunának több fajtája van, melyek különböző mértékben terjedtek el. Széles körben ismert a finn szauna, a legtöbb ember erre gondol, ha szaunát emleget.

Hazánkban a szaunákat többnyire beltérben helyezik el, de ha tehetjük, építhetünk kertünkben is szaunaházat. Pazar élményben lehet részünk ha egy felfűtött kerti szaunaházból a havas tájra vagy a kertünkre  tekinthetünk.

Néhány szaunaház-kép és ár: http://e-kert.hu/hu/katalogus/szaunahazak.html

A szaunaházak épülhetnek hagyományos megjelenésű gerendaházakban:

Szaunaház

Szaunaház

„a végtelenül sok megoldás közül egy példa: gerendavázas faház, mint szaunaház”

Szaunaház

… vagy minimalista, modernebb stílusban is:

Modernebb

 

A finn szaunák helyett a szívbetegeknek inkább az infra szaunák ajánlhatók, melyek nem terhelik meg a szívet:

Néhány kép infraszaunákról: http://e-kert.hu/hu/termek/aktivit-lh-1-infraszauna-aktivitlh1.html

Az egyszerűsége miatt egyre elterjedtebb infraszaunákban az elektromos vagy fa kályha helyett infrasugarak melegítik fel a testünket. Az infrasugarak mélyen behatolnak a testbe ésbelülről kifelé felmelegítik az embert. Ennek köszönhetően az erek kitágulnak, folyamatossá téve a vérkeringést, felgyorsul az anyagcsere, növekszik a szervezet ellenálló képessége. Alacsonyabb hőmérsékleten működik, mint a normál szauna, így a bent tartózkodás kellemesebb, tovább bírható, és a bőrre is igen látványos, pozitív hatással van.

A külső megjelenés, „design” szintén sokféle lehet az infraszaunák esetében.

Infraszaunák

Azok, akik az infraszauna és a finn szauna előnyeit is szeretnék élvezni, úgynevezett kombi szaunát is építtethetnek otthonukba. Az így létrehozott kombi szaunák (infra + finn szauna egy szaunakabinon belül) egyaránt lehetnek díszei lakásának vagy  beépíthetők kültéri szaunaházakba is.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR