Ha a könnyű, vékony bor savtartalma 0,5-0,6% felett van, akkor már "száraznak", savanyúnak érezzük; a nehéz, édes, testes borok viszont még akkor is kellemesek lehetnek, ha a savtartalmuk a 0,8-1,0%-ot eléri.
A savcsökkentést az első fejtés után szokták végezni. Korábban nemkívánatos, mert a bor savtartalma a borkőkiválás és az almasavbontó baktériumok hatására később még csökkenhet. A savcsökkentéshez a szakboltokban kapható szénsavas meszet használjuk; a bor savtartalmának 0,1%-os csökkentéséhez hektoliterenként 67 g szénsavas mész bekeverése szükséges.
A savszegény, lágy borokat savpótlással lehet megjavítani. Erre a célra citromsavat használjunk.
Nagyobb mennyiségű bort csak laboratóriumi vizsgálat alapján javítsunk, néhány liter bor esetén a házi javítási próbák is eredményesek lehetnek.