Fogyasztható-e a kökény gyümölcse?

Fogyasztható-e a kökény gyümölcse?

A kökény (Prunus spinosa)  hazánkban az erdőszéleken, a kopár legelőkön, a parlagokon igen elterjedt, másfél-két méter magasra megnövő, erősen tövises ágú, lombfakadás előtt sok fehér virágot nyitó cserje.

(Az időjárást szorgalmasan figyelő gazdák azt állítják – és magam is ezt tapasztaltam – hogy amikor a kökény virágzik, akkor hidegre, fagyosra fordul a tavaszi idő.)

A kökénybokor ősszel kék bogyókat érlel, amelyek fanyar ízűek, de – ha a fagy megcsípi őket, akkor – kellemes zamatúak lesznek.

kokeny eheto 02

Kiránduláson érdemes gyűjtögetni a kökény teljes érettségében fekete bogyóit, amelyekből kellemes zamatú lekvárt és ivólevet készítenek. A virágjából főzött tea enyhe hashajtó és vizelethajtó hatással bír, sőt – állítólag – eltünteti a tavaszi-nyári szeplőket is.

További olvasnivaló a témában: