Mit jelent az egylaki és kétlaki kifejezés?

Mit jelent az egylaki és kétlaki kifejezés?

Növényvásárláskor nagyon fontos tudnivaló!

Azokat a növényeket nevezzük egylakiaknak, amelyeken porzós és termős virágok is találhatók. Ennek a kifejezésnek nemcsak botanikai, de gyakorlati jelentősége is van.

Egylakiak a tökfélék, a dió, a mogyoró stb. A mogyoróbokrokon például már februárban látjuk a hímvirágokat viselő barkákat, amelyek a meleg napokon kinyílnak, megnyúlnak és milliószámra szórják el a szél útján terjedő pollenjüket. Az apró, piros, sallangos bibéjű nővirágok a vesszők oldalán bújnak meg.

Mogyoró

Az egylaki növényeknél a virágok megtermékenyülésének alig van technikai akadálya, mert a pollennek nem kell hosszú utat megtennie, de ez koránt sem biztosítéka annak, hogy a megtermékenyülés valóban megtörténik.

Az egylakiság ellentéte a kétlakiság. Kétlakinak azokat a növényeket nevezzük, amelyeknek az egyedein csak hím- illetve csak nővirág képződik. Ilyen - többek között -  a kender, a páfrányfenyő, a nyárfa, a spenót. A kétlaki növények hím- és nőpéldányai rendszerint formájukban is különböznek egymástól: a páfrányfenyő (Gingko biloba) fiúk nyúlánkak, a lányok viszont terebélyesek.

A kétlaki növények csak akkor hozhatnak termést, ha legalább két egyed van olyan távolságban egymástól, hogy a pollenátadás megtörténhessék. Ha tehát az a kívánság, hogy a kétlaki homoktövis vagy kivibokor gyümölcsöt érleljen, akkor legalább egy fiút és egy leányt kell ültetni belőlük.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR