Miből áll az alakító metszés, a fenntartó metszés és az ifjítás?

Miből áll az alakító metszés, a fenntartó metszés és az ifjítás?

Tegyük tisztába ezeket a fontos fogalmakat.

Hogyan kezdjem el a gyümölcsfacsemete alakítását?

Nagyon fontos, mert a gyümölcsfa egész életfolyamatát meghatározza az első évi alakító metszés. Akár ősszel, akár tavasszal ülteti el a csemetét, a metszésre csak a tavaszi rügyfakadás előtt kerüljön sor. Ha suhángot ültetünk (ez biztonságosan gyökeresedik ), akkor messük vissza a kívánt törzsmagasság felett 4-6 fejlett rüggyel és többi rügyet dörzsöljük ki. A koronás csemeték vesszőit ugyancsak 4-6 rügyre messük vissza; a törzs meghosszabbításában, függőlegesen nőtt vezérvesszőt hagyjuk kissé hosszabbra. A vékonyabb vesszőket rövidebbre, a vastagabbakat hosszabbra messük!

A kiskertben legjobban az alacsony törzsű, természetes koronájú fák váltak be, mert ezeknek az alakítómetszése viszonylag egyszerű, nem kíván különösebb szakértelmet. Az alakfák neveléséhez csak az kezdjen hozzá, akinek már van némi elméleti felkészültsége és gyakorlata.

A gyümölcsfacsemeték alakítómetszését 4-6 évig, a fák termőre fordulásáig minden év tavaszán el kell végezni.

alakito fenntarto metszes ifjitas 02

Miből áll a gyümölcsfák fenntartó metszése?

A fenntartó metszést minden tavasszal, rügyfakadás előtt kell elvégezni. A kajszi- és őszibarackfák metszését hagyjuk arra az időszakra, amikor a virágrügyek már bomlani kezdenek.

Egyes gyümölcsfajok (pl. a dió) szép, szabályos koronát nevelnek, másokat nehéz lenne mértani formájú korona kialakítására kényszeríteni. Bizonyos alma- és szilvafajták hajlamosak sűrű korona létrehozására. A metszést mindig a sűrűn álló ágak, vesszők kivágásával kezdjük, ügyelve arra, hogy a korona belseje ne kopaszodjék fel, a termőrészek egyenletesen helyezkedjenek el. Különös gondot kell fordítani az ágvégekre, ahol több vesszőből ún. varjúfészek képződik; az itt levő vesszők közül a kedvező irányba növekvő, erős, egészséges vesszőt hagyjuk meg, a többit tőből messük ki.

A metszés után minél előbb azonnal következzék a lemosó permetezés.

A metszéskor keletkezett nyesedéket össze kell gyűjteni és meg kell semmisíteni, nehogy a rajta levő kártevők és betegségek elterjedjenek.

alakito fenntarto metszes ifjitas 03

Miből áll az ifjítás?

A gyümölcsfák koronája egy életkor elérése után törvényszerűen elöregszik. Ha a fa gyökérzete és a törzse ép, egészséges, akkor a fa élettartama és termőképessége ifjítással lényegesen meghosszabbítható.

Az alma- és a körtefákat ősszel, a lombullás idején vagy tavasszal, a rügyfakadás kezdetén lehet megifjítani. A csonthéjas gyümölcsfák (cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack, szilva) ifjítását a gyümölcstermés betakarítása után, legkedvezőbben augusztus-szeptemberben célszerű elvégezni.

A munkamenet a vastag vázágak bekurtításával kezdődik; ennek során ügyelni kell arra, hogy a megmaradó ágrészeken elegendő, egyéves vessző vagy gally maradjon, mert ezekből, valamint a rejtett rügyekből újul meg a korona. A vesszőket fél vagy egyharmad hosszúságúra kell visszametszeni. Fontos szerepe lehet ebben a fattyúvesszőknek is, amelyeket rövid idő alatt lehet termőrésszé alakítani.

A szakszerűen megifjított gyümölcsfák 2–3 év múlva már teremni fognak.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR