Kipróbálta már a cukorborsót?

Kipróbálta már a cukorborsót?

Könnyen termeszthető és izgalmas ételek készíthetők bele, hiszen nem csak a szemek, hanem a borsóhüvely is ehető.

A korán vethető zöldségfélék egyik leggyakrabban vetett tagja a zöldborsó. Ennek a korai kifejtő borsó és a később érő velőborsó fajtáit ismerik a termelők. Létezik azonban egy harmadik zöldborsótípus is, a cukorborsó, amelyet régebben széles körben vetettek, de azután a feledés homályába veszett. Ennek az az előnye, hogy a hüvely belsejében nem alakul ki az a cellulózréteg, amely szükségessé teszi a borsószemek kifejtését, tehát a borsót a hüvelyével együtt lehet levesnek, vagy főzeléknek, köretnek megfőzni. Ez jelentékeny megtakarítást tesz lehetővé.

cukorborso kiprobalta mar 03

Korán vethető, korán szedhető

A cukorborsó vetőmagját is március elején ajánlatos elvetni. Nagyobb növésű a másik két borsótípusnál, ezért egyszerű támrendszert kell hozzá készíteni. Két típusa ismeretes: a korábbit félérett állapotban lehet használni, amikor a borsószemek a hüvelyben még nincsenek teljesen kifejlődve, de már kitapinthatóak. A másik típusa később érik és kifejtve, de a hüvelyével együtt szokták megfőzni.

cukorborso kiprobalta mar 02

A cukorborsó vetőmagja a szakbotokban és az áruházakban beszerezhető.

További olvasnivaló a borsóról: