Kiegészítő berendezések a magaságyban

Kiegészítő berendezések a magaságyban

A magaságy eredményesebben működtethető, ha gondoskodunk takarásáról és öntözéséről.

Milyen legyen a takarás?

Ha csupán az első, alacsonyabb növésű növényeket kívánjuk fokozottabb védelemben részesíteni, akkor takarásra lyuggatott polietilén fóliát vagy műanyag fátylat (Agro-fátylat) használhatunk. Ezeket a magaságy fölé terítjük, és a szélüket rögzítjük, hogy a szél ne fújja le őket. A legcélszerűbb, ha léckeretre feszítjük a fóliát, mert így a növények kezelésekor a takarót könnyen le tudjuk emelni a magaságyról. Szükség esetén a takaróanyagot rajzszöggel is rögzíthetjük a keret széléhez.

magasagy kiegeszito berendezesek 02

Költségesebb, de célravezetőbb eljárás az, ha a magaságy fölé fólia alagutat készítünk. Ehhez stabil vagy mozgatható vázszerkezetre van szükség, amelyet – a fóliás termelésnél jól ismert – műanyag csövekből vagy rozsdamentes acélhuzalból alakíthatunk ki. Erre a vázszerkezetre feszítjük a 0,1 mm vastagságú fóliát.

magasagy kiegeszito berendezesek 04

A takarás
- megvédi a növényeket a tavaszi fagyoktól, a széltől és a jégveréstől,
- csökkenti a talaj kiszáradását,
- meggyorsítja a növények fejlődését,
- mérsékli a kártevők és betegségek elterjedését.

Hogyan öntözzünk?

A takart magaságyat természetesen állandóan figyelemmel kell kísérni. Erős napsütés, meleg idő esetén gondoskodni kell az ágy szellőztetéséről. Minthogy a takart növények sokkal érzékenyebbek a szabadban levőknél, este, a levegő lehűlésekor a szellőztetést meg kell szüntetni.

A magaságy talaja – főleg szeles vidéken – igen könnyen kiszárad, ezért rendszeres vízutánpótlásra, öntözésre van szükség. A vizet kannából, öntözőcsővel juttathatjuk ki.

Magaságy

Ha a magaságyat csak a hétvégeken tudjuk gondozni, akkor nagyon célszerű automata csöpögtető vagy permetező rendszerű öntözőberendezést üzemeltetni.

magasagy kiegeszito berendezesek 03

A csöpögtető öntözés előnye, hogy nagyon víztakarékos, és a víz közvetlenül a növények tövéhez, vagyis oda kerül, ahol hasznosul is. A szórófejek valamivel több vizet fogyasztanak, de a légteret is párásítják. Ma már kaphatók olyan programozható vezérlőberendezések, amelyekkel pontosan be lehet állítani, hogy az öntözőfejek milyen időközökben és mennyi vizet adagoljanak ki a gondozó távollétében.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR