Kell-e harmatgyökerezni a szőlőtőkéket?

Kell-e harmatgyökerezni a szőlőtőkéket?

Ez sok szakmai vitát felvetett kérdés és ezért az utóbbi évtizedekben (főleg a nagy szőlőültetvényekben) a harmatgyökerezést, mint fáradságos és sok időt igénylő munkát, rendszeresen elhagyták. Ez azonban helytelen, mert az oltványtőkék meghálálják a harmatgyökerezést.

Harmatgyökérnek a talaj felszíne alatt közvetlenül elhelyezkedő, többnyire vízszintesen növekvő gyökereket nevezzük. (Még a reggeli harmatot is fel tudják venni – mondták az öreg vincellérek.) Ezeknek jó a tápanyag- és vízellátásuk, de zord télen elfagyhatnak és a hosszú nyári periódusokban, amikor a talaj felszíne kiszárad, nem képesek folyamatosan táplálni a tőkét. A gond az, hogy ha a harmatgyökerek megerősödnek, akkor látszólag nincs szükség a mélyebb talajrétegben elhelyezkedő és ennek következtében biztonságosan működő felszívó gyökerekre és ezek elsatnyulnak, átadják a feladatukat a harmatgyökereknek.

szolotoke harmatgyokerezes 01

Ezért a harmatgyökereket minden évben, a tél végén, amikor a föld fagya kiengeded, tőből le kell vágni. Ha a szőlőskertben évek óta nem harmatgyökereztek, akkor a gyökérágak jelentősen megerősödhettek, egyik-másik akár karvastagságú is lehet! Ebben az esetben nem lehet egyszerre eltávolítani a harmatgyökereket, hanem azt két-három tavasszal kell elvégezni.

További olvasnivaló a szőlő gondozásáról:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR