Így vessük el az első zöldségünk magvait

Így vessük el az első zöldségünk magvait

A zsázsa igazi sikerélménnyel kecsegtet, ugyanis ha most elvetjük a lakásban, gyorsabban fogyasztható, mint a legkorábbi zöldhagyma!

Vessünk még zsázsát, mert könnyen termelhető és előbb fogyasztható, mint a hónapos retek, vagy akár a zöld hagyma. Vetésre legalkalmasabbak a különböző méretű, műanyag cserépalátétek. Ezekbe rakjunk 4-5 cm vastag réteget friss, eddig nem használt kerti földből és erre vessük rá a barna magokat, majd fedjük be vékonyan homok-, vagy földréteggel, öntözzük meg alaposan és fedjük le alufóliával. 20-22 fokos helyiségben nyirkosan tartva 4-5 nap múlva kezdenek kibújni a kis csíranövények, csúcsukon két sziklevéllel. Ekkor az alufóliát eltávolítjuk és edényünket meleg, világos, lehetőleg napsütéses helyre tesszük. Egy hét rendszeres öntözés után már kezdődhet a betakarítás! A növénykéket ne húzzuk ki a földből, hanem a szárukkal együtt vágjuk le, mert a gyökereken megtapadó földet nehéz eltávolítani.

zsazsa legkorabbi zoldseg 02 

3 hasznos olvasmány a zsázsáról:

zsazsa legkorabbi zoldseg 03

A zsázsának kellemes, kissé a tormára emlékeztető zamata van, körözött készítésére, levesek és egyéb ételek díszítésére, ízesítésére alkalmas. Nagy C-vitamin tartalma miatt a fogyasztása különösen a tél végi időszakban nagyon időszerű. A levágott zsázsa fóliába tekerve, egy hétig a hűtőszekrényben frissen eltartható.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR