Hogyan kell termeszteni a mángoldot?

Hogyan kell termeszteni a mángoldot?

A mángold egyike a legrégebben termelt zöldségféléknek. Két típusa van: a levélmángoldnak nagy, vastag, fodros levelei vannak; ezekből spenótszerű főzelék készül, de nagyon alkalmas arra is, hogy húsgombócokat (töltött káposzta) göngyöljenek a háziasszonyok bele.


A bordás mángoldnak vastag, zöldesfehér levélnyele alkalmas húsételek köretének vagy spárga módjára elkészítve. Mindkét mángoldtípusnak van piros levelű, ételek, tálak díszítésére is alkalmas változata.

mangold termesztese 05

A mángold gomolymagját a fagyok elmúltával lehet elvetni. Kikelés után az állományt egyelni kell, minthogy a gomolyokból több magonc is fejlődik. Nyári ápolása kapálásból és öntözésből áll, olykor a leveleket a lisztharmat támadja meg, ez ellen porozással vagy permetezéssel kell védekezni.

mangold termesztese 02

A levelek folyamatos szedését már a nyár közepén lehet kezdeni és késő őszig lehet szedni őket úgy, hogy egyszerre egy tőről csak két-három levelet távolítsunk el.

mangold termesztese 04

Ha a fagyok előtt a mángoldágyást szalmával, lekaszált fűvel betakarjuk, akkor a levélképződés tavasszal igen korán kezdődik meg és a mángold adja a legkorábbi, vitamindús tavaszi főzelék-alapanyagot. A második évben a mángoldtövek felmagzanak és a magot beérlelve elpusztulnak.

Még több tudnivaló a mángoldról a hobbikert.hu-n >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR