Hogyan hatnak a műtrágyák? A komplex műtrágyák előnye és hátránya

Hogyan hatnak a műtrágyák? A komplex műtrágyák előnye és hátránya

A komplex műtrágyák jellegzetessége, hogy nem egy, hanem több tápelemet makro- és mikroelemeket tartalmaznak.

Ez azt eredményezi, hogy a komplex műtrágya – kiszórása és a talajba dolgozása után – átlagos körülmények között a növények összes tápanyagszükségletét kiszolgálja. Ugyanakkor a komplex műtrágya nem képes az adott talaj speciális igényeinek kielégítésére, a hiányok megszüntetésére. Ezért a versenyszférában tevékenykedő kertészek talajvizsgálat alapján állapítják meg a tápanyagszükségletet és azt a monoműtrágyák keverése útján elégítik ki.

A házikertekben, ahol vegyes a növényállomány, többféle, különböző igényű növény áll egymás mellett, előnyös a komplex műtrágya használata. Számos ilyen készítmény (pl. Wuxal, Substral, Volldünger stb. van kereskedelmi forgalomban folyékony, szemcsés és tablettás formában, sőt speciális talajt kedvelő növények, ablakládák stb.) számára.

Vigyázat! A szemcsés, komplex műtrágyák nedvszívóak, higroszkópikusak, ezért gondos tárolásuk szükséges.

mutragyak hogyan hatnak 01

Hogyan hat a káliműtrágya?

A természetes talajokban több évtizedre elegendő kálium van, de ebből kevés kerül oldatba, ezért a káliumot az intenzíven művelt talajokban rendszeresen pótolni kell. Különösen a homoktalajok szorulnak rá a káliumtrágyázásra. A kerti növények közül a burgonya, a gyökérzöldségek, a szamóca, a bogyósgyümölcsűek igényelnek több káliumot. A növények többsége klórra érzékeny, ezért ne használjon klórtartalmú kálitrágyát (káliumklorid), hanem kálium-szulfátot vagy kálium-nitrátot. Sok káliumot tartalmaz a fahamu!

A káliumtartalmú műtrágyákat ősszel kell kiszórni, mert a hatóanyag lassan oldódik és jut el a növények gyökerei által behálózott talajrétegbe.
A kálium különösen a cukorképződést, a szín és aromaanyagok kialakulását, a szövetek beérését, a fagyérzékenység csökkentését szolgálja előnyösen.

mutragyak hogyan hatnak 04

Hogyan hat a foszforműtrágya?

A növények foszforellátása a betegségekkel szembeni ellenállás növelése, a virágzás mértéke, a megtermékenyülés szempontjából fontos, de a foszfor hiánya kevésbé látványos, mint a nitrogéné és a káliumé.

A túlzott mennyiségben adagolt foszforműtrágya megkötődik a talajban, ezért csak annyit ajánlatos használni, amennyit a növényzet felvesz és elhasznál.
Még ma is sok kertészetben kevernek a cserepes virágok talajába foszfortartalmú természetes anyagokat (pl. csontliszt, halliszt), de a szabad földön a szuperfoszfát nevű műtrágya használata terjedt el.

mutragyak hogyan hatnak 02

Melyek a fontosabb mikroelemek?

Ilyenek a vas, a mangán, a réz, a bór, a molibdén, a kén, a cink és a magnézium. Hiányuk a növények életfolyamatában rendellenességeket okoz; a vas hiánya például a levelek sárgulását idézi elő, a bór az almafák törpe szártagúságát okozza, a réz fokozza az ellenálló képességet bizonyos betegségekkel, pl. a tűzelhalással szemben.

A szaküzletekben sokféle, mikroelem-tartalmú trágyaszer kapható, rendkívül változatos neveken és vannak olyan makrotrágyák is, amelyekhez mikroelemet is vegyítenek; ilyen a magnéziummal dúsított ammónium-nitrát.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR