Hogyan építsünk sziklakertet?

Hogyan építsünk sziklakertet?

A sziklakert nagyon szép, változatos eleme lehet a házikertnek vagy a közparknak, amely egész éven nyújt látni és megfigyelnivalót.

A létesítése nem olcsó mulatság és a fenntartása is sok kézi munkát igényel, de nagyszerű szórakozás és a vendégeknek valódi látványosság.

sziklakertet hogyan epitsunk 08

A sziklakert helyét napos kertrészen kell kijelölni. Előnyös, ha a területe lejtős, dombos, változatos. A mi klímánk alatt gondolni kell arra, hogy a sziklakertet olykor öntözni is kell.

sziklakertet hogyan epitsunk 02

Nagyon gondosan kell kiválasztani a sziklakerthez szükséges köveket, amelyek minél nagyobbak legyenek. Legszebbek a felszínről származó terméskövek, különösen, ha üregesek, kisebb-nagyobb mélyedésekkel tarkítottak. A köveket előre elkészített, részletes terv alapján kell elhelyezni úgy, hogy kétharmad részük a földben legyen. A kövek közét jó minőségű termőfölddel töltjük ki. Itt a kisebb kövek vagy kavics is helyet kaphat, hogy közlekedni is tudjunk a sziklák között.

sziklakertet hogyan epitsunk 03

A sziklakertbe szárazságtűrő, kistermetű növényeket ültessünk. Ezek lehetnek cserjék, törpefenyők, évelők, párnát képző növények, füvek, amelyek idővel benövik a sziklák közötti területet. A növényeket egyenként vagy kis csoportokban ültetjük ki. Az egymástól idegen növények ne kerüljenek nagyon közel egymáshoz, tehát ne váljék a sziklakert zűrzavarossá.

sziklakertet hogyan epitsunk 04

A kövek megjelenítésének egyszerűbb módja a szárazon rakott fal. Ez is kövekből készül olymódon, hogy a közöttük lévő hézagokat földdel töltjük ki és ezekbe a hézagokba ültetjük a növényeket.

sziklakertet hogyan epitsunk 05

A növények választéka kimeríthetetlen, de feltétlenül ajánlatos, hogy legyen közöttük kövirózsa, varjúháj, kutyatej, kakukkfű, őszirózsa, levendula, rozmaring.

sziklakertet hogyan epitsunk 06

sziklakertet hogyan epitsunk 09

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR