Ha nem vastagszik a gyümölcsfa törzse, lehet serkenteni?

Ha nem vastagszik a gyümölcsfa törzse, lehet serkenteni?

A köpölyözésnek nevezett módszert sok kertész alkalmazza arra, hogy a csenevész fácska erőteljes törzset fejlesszen magának.

Eredményes lehet-e a köpölyözés?

Közepes törzsű alma-, körte-, szilva- és diófáknál előfordul, hogy a törzs nem vastagszik a kellő mértékben, gyenge marad és nehezen viseli el a terebélyesedő korona és a termés súlyát. Máskor azt észleljük, hogy a fa koronája erőteljes ugyan, de a termőre fordulás szokásos idejében mégsem képződnek virágok, nem terem gyümölcs.

diofa 02

Mindkét jelenség oka a táplálkozási egyensúly hiányában keresendő. Ilyenkor jó eredményt adhat a törzs köpölyözése, vagyis a háncsszövet átvágása (a faszövet megsértése nélkül). A függőleges bemetszést ne folyamatosan készítse, hanem megszakításokkal, körbe a törzsön. Az eredmény valóban sokszor megdöbbentő: a páncéljától megszabadult törzs szinte napról-napra vastagodik és a következő évre helyreáll a fa biológiai egyensúlya.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR