Ha nem vastagszik a gyümölcsfa törzse, lehet serkenteni?

Ha nem vastagszik a gyümölcsfa törzse, lehet serkenteni?

A köpölyözésnek nevezett módszert sok kertész alkalmazza arra, hogy a csenevész fácska erőteljes törzset fejlesszen magának.

Eredményes lehet-e a köpölyözés?

Közepes törzsű alma-, körte-, szilva- és diófáknál előfordul, hogy a törzs nem vastagszik a kellő mértékben, gyenge marad és nehezen viseli el a terebélyesedő korona és a termés súlyát. Máskor azt észleljük, hogy a fa koronája erőteljes ugyan, de a termőre fordulás szokásos idejében mégsem képződnek virágok, nem terem gyümölcs.

diofa 02

Mindkét jelenség oka a táplálkozási egyensúly hiányában keresendő. Ilyenkor jó eredményt adhat a törzs köpölyözése, vagyis a háncsszövet átvágása (a faszövet megsértése nélkül). A függőleges bemetszést ne folyamatosan készítse, hanem megszakításokkal, körbe a törzsön. Az eredmény valóban sokszor megdöbbentő: a páncéljától megszabadult törzs szinte napról-napra vastagodik és a következő évre helyreáll a fa biológiai egyensúlya.

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR