Érdemes fehérre meszelni a gyümölcsfák törzsét?

Érdemes fehérre meszelni a gyümölcsfák törzsét?

Sok előnye van a fehér festésnek, de bizony mérlegelni kell a hátrányait is, mielőtt belefogunk.


Meszeljük-e a gyümölcsfák törzsét?

A régi szakkönyvek melegen ajánlották a gyümölcsfák törzsének bemeszelését és a módszert számos vidéken ma is alkalmazzák. A vastag mészréteg azonban nemkívánatos, mert alatta sok kártevő tojása, illetve betegség spórája talál téli menedéket.

Ezzel szemben a fatörzsek és a vázágak bepermetezése mésztejjel nagyon is előnyösnek bizonyult. Ennek a magyarázata a következő: a vékony, fehér mészbevonat megakadályozza, hogy a fa szövetei a napsütéses, téli órákban felmelegedjenek (a fehér szín visszaveri a napsugarakat) éjszaka pedig lehűljenek, ami az edénynyalábok roncsolódását, fagyrepedések, fagyfoltok keletkezését idézi elő.

Emellett a fehér törzsű fák tavasszal némileg később melegszenek fel és 4–8 nappal később indul meg a nedvkeringésük is, tehát kevésbé vannak kitéve a tavaszi fagyok károsító hatásának.

Különösen előnyös a mésztejjel történő permetezés a fagyérzékeny kajszi- és őszibarackfáknál.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR