9 káposzta, amely megterem a kertben

9 káposzta, amely megterem a kertben

Ezek a tápláló, egészséges növények könnyen termeszthetők és olyan változatosak, hogy érdemes többfélét is vetni, ültetni belőlük.

Az ebbe a családba tartozó növények valamelyikét az ételeinkben szinte minden nap fogyasztjuk. A mi körülményeink között eredményesen és sikeresen termelhetők, fontos részeit alkotják a korszerű és egészséges táplálkozás rendszerének. Ezért tartottam időszerűnek, hogy most az alábbiakban összefoglaljam a káposztafélék főbb tulajdonságait és ösztönzést adjak arra, hogy természeti adottságainkat kihasználva minél többen termeljék és fogyasszák ezeket a zöldségféléket, amelyek sok értékes tápanyagot, vitamint és rostot tartalmaznak.

Káposzta

A káposzták a családi kertekben sikeresen termeszthetők. A kiültetett palánták kétéves ciklusban fejlődnek, de csak az első évükben gazdagítják a konyha friss nyersanyag készletét. A második évükben érlelnek magot.

Keresztes alkatú virágaikból becőtermés fejlődik, amelyekben 1-3 mm átmérőjű magok fejlődnek: ezek 4-5 évig tartják meg a csíraképességüket; szeretik a tápanyagokkal jól ellátott , szerves anyagokban is gazdag talajt, a napsütéses termőhelyet, a sok vizet és felvehető nitrogént, valamint a kissé melegebb környezetet. Vagyis viszonylag igényes növények!

Fejes káposzta: két ütemben termelhető

A fejes káposzta egyike a legrégebben termesztett kerti növényeknek. Két időszakban termelhető eredményesen: a korai fejes káposzta vetőmagját kis, műanyag cserépbe már februárban ajánlatos elvetni, hogy a palántáit április elején el lehessen ültetni; a legnagyobb tömeget adó kései fejes káposzta palántás kiültetési ideje júliusban (korán betakarítható termények után) van. A káposztaszezon csúcspontja szeptember vége-október közepe, amikor a betakarított termetes fejeket sok családnál még most is savanyítják. Ez korábban általános háztartási szokás volt, amit a házi ízek gazdagsága érdekében érdemes volna felújítani!

A díszkáposzták is jófejek!

Néhányéves újdonság viszont a díszkáposzta palánták ültetése: ezek késő őszig fejlődnek ki és télidőben élénk, fehér, vörös, lila foltokkal vidámítják fel a kert képét, de fogyasztásra is alkalmasak!

A kelkáposzta izgalmasabb, könnyebb is termeszteni

A kelkáposzta kevésbé népszerű termény, pedig a konyhaművészek ebből is kiváló, nagy B1, B2 és C-vitamin, valamint emészthető rosttartalmú ételeket készítenek. Ez a növény kisebb vízigényű, de több nitrogén tápanyagot követel. A palántáit nem szabad mélyen ültetni! A fejes káposztánál jóval lazább, hólyagosan vastag levelekből álló fejet képez, kedvező termőhelyen a szabadban, némi takarással át is telel, tehát kár lenne kihagyni a család étrendjéből.

A karalábé az egyik leggyorsabb zöldség

A karalábé gumós káposztaféle, amely a gumón hordja a leveleit. Feltehetően valamikor egy váratlan génmódosulás útján jött létre. A kiskertben főként tavaszi – koranyári nyersanyagként használják, levest, köretet, töltött étket készítenek belőle. Rövid tenyészidejű növény, a magaságyak egyik legkorábbi terménye. Nyirkos homokban hónapokig tárolható.

A karfiol érzékeny, de különleges termény

A karfiol később kialakult káposztaféle, amelynek a termelése nálunk is csak a XVII. században kezdődött el. (Lippai János a Posoni kert című könyvében még caulifioli néven írta le.) Igényes növény sok vizet és kiegyenlített klímát kedvel; sok káliumra van szüksége, de nagyon érzékeny a klórtartalmú műtrágyával szemben. A fehér rózsa-termését letört levéllel, vagy a levelek összekötözésével kell megvédeni a napsugár barnító hatásától.

A brokkoli nagyon könnyen termeszthető

A brokkolit csak a XX. század második felében ismertük meg, de nagyon gyorsan elterjedt és népszerűvé vált, mert a hajtása csúcsán levő zöld, kék, vagy sárga termése a konyhában sokféle módon dolgozható fel. Jól helyettesíti a karfiolt, mert viszonylag kisebb igényű, biztonságosabban termelhető növény.

A bimbóskel télen is a kertben maradhat

A bimbóskel is igen értékes zöldségféle, amelynek ehető fejecskéi a növény szárán, a levelek övében fejlődik ki. Táplálkozási értékét különösen az adja, hogy 5-6 g/100 g fehérjét, 90-100 mg/100 g C-vitamint, sok B1, B2 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A palántái 4-5 hét alatt lesznek kiültetésre alkalmasak és ez május közepétől június közepéig időszerű. Szeptemberben a szár csúcsát le kell fejezni, mert így a bimbók jobban fejlődnek ki.

A kínai kel a legjobb saláta

A kínai kel alig harminc évvel ezelőtt vált ismertté hazánkban. Tömör, hosszúkás, sárgászöld levelekből álló fejet fejleszt, amelyből kiváló saláta készíthető. Íme hozzá egy recept >>

A fodros kel teljesen fagytűrő étel és dísznövény

A leveles vagy fodros kel régebben széles körben termesztett növény volt, érdemes volna a termesztését a házikertekben felújítani, mert tökéletesen fagytűrő lévén a téli friss zöldségek amúgy szegény választékát sikeresen bővítheti! Most magvetéssel, vagy palántaneveléssel termelhető; 80-100 cm magasra növő szárán nagy, húsos, fodros levelek fejlődnek, amelyekből csak annyit kell egyszerre letördelni, amennyi a konyhában szükséges. Sokféle anyaggal töltve, vagy főzelék, illetve köretként fogyasztják. Európa számos országában – például Németországban – szinte nemzeti eledelként tartják számon.

Jelentős értéke a fodros kelnek az is, hogy a kertben ügyesen elhelyezve télen dísznövénynek is beválik; különösen szép látvány, amikor a leveleket a dér vagy a hó lepi be; olyan, mint egy-egy kis karácsonyfácska!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR