Vicces elnevezésű növények: articsóka, csicsóka és csicseriborsó

Vicces elnevezésű növények: articsóka, csicsóka és csicseriborsó

Olyan növényekről lesz most szó, amelyekkel a tisztelt olvasók kérdései alapján vissza-visszatérően kell foglalkoznunk, illetve egy-két olyanról, amelyekről eleddig nem esett szó.

Articsóka

A nagy áruházak polcain sokan találkoznak articsóka konzervvel és olykor a zöldséges standokon is megjelenik ez a nálunk még kevéssé ismert termény. Pedig itthon is megterem, Franciaországban és Nyugat-Európában pedig kedvelt, finom csemegének számít.

articsóka

A virágzat húsos leveleit fogyasztják az ínyencek. A kertekben a másfél méter magasra megnövő, dekoratív lombozatú növény akár dísznövénynek is beillik.

Csicsóka

Többen ismerik már a csicsókát, amely egyike a legélelmesebb kultúrnövényeknek, szinte mindenütt megterem. A szára másfél-két méter magasra nő, rajta szép,sárga, napraforgószerű virágokkal.

csicsóka

A földben gumókat fejleszt, ezeket sütve, főzve fogyaszthatjuk. Nagy értéke, hogy a gumóban levő szénhidrát nem keményítő, hanem inulin formájában van benne jelen, ezért - mértékletesen - a cukorbetegségben szenvedő embertársaink is fogyaszthatják.

Csicseriborsó

Humoros neve van egy majdnem elfeledett hüvelyes növénynek, a csicseriborsónak.

csicseriborsó

Valamikor a legszegényebbek eledele volt, most pedig a keleti eredetű ételek, például a falafel és társai alapanyagát szolgáltatja és ezért egyre nagyobb az iránta megnyilvánuló kereslet.

csicseriborsó

Érdemes volna a szántóföldeken és a kertekben is többet termelni belőle.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR