Uborka: magaságyban is kell metszeni

Uborka: magaságyban is kell metszeni

A magaságy igen fontos növénye, de megfelelő körülményeket és fokozott szakértelmet igényel.

Palántával gyorsabb

Melegkedvelő növény lévén a legjobb, ha palántát nevelünk belőle, és a palántákat a fagyok elmúltával ültetjük ki. Nagyon szereti a vizet és a párás környezetet, ezért inkább kis vízadagokkal, de gyakran öntözzük. A magaságy tápanyagban gazdag talajából hozzájut mindazokhoz a vegyületekhez, amelyek a növény gyors növekedését és a termések kialakulását elősegítik.

A palántáit tápkockában vagy papírcserépben neveljük fel; mindkettőnek előnye a cseréppel vagy a műanyag pohárral szemben, hogy ültetés előtt nem kell belőlük kiemelni a palántát, és így érzékeny gyökérzete nem sérül meg. Ültetésre az 5-6 hetes, jól fejlett palánták alkalmasak.

Uborka

Metszeni kell

Az uborka (Cucumis sativus L.) különleges ápolási munkája a metszés. Először a háromleveles palántát kell visszacsípni, hogy elágazzék. A második metszésnél a hajtást 5-6 lomblevél felett vágjuk vissza. A harmadik metszéskor a harmadrendű hajtásokat két levélre kurtítjuk meg.

Milyen fajtát válasszunk magaságyba?

A magaságyban csemege- vagy konzervuborka-fajtákat termeljünk, és ne sajnáljuk a költséget a hibrid magokra. A sokféle külföldi és hazai fajta közül igen jól bevált a Pannonnia F1, a Kecskeméti saláta F1, a Minibar F1 stb. Ezek ún. nővirágú uborkák, amelyeknek minden virágából termés fejlődik, ezért jóval többet teremnek, mint a hagyományos fajták.

Uborka

Nem maradhat el a támaszték

A magaságyban is ajánlatos az uborka számára támaszt készíteni, hogy az indák ne a földön heverjenek. A legegyszerűbb, ha elágazó bokorágakat tűzünk a földbe, amelyekre az indák felkapaszkodhatnak, de építhetünk csinos állványt lécből vagy fémhuzalból is.

Felhasználása

Az uborkából salátát vagy savanyúságot (kovászos, vizes, ecetes uborkát), illetve uborkalevest készítenek.

A termés mennyisége attól függ, hogy mekkora uborkákat szedünk le. Ha kis csemegeuborkákat takarítunk be, akkor a termés tömege kisebb lesz. Ha engedjük az uborkákat megnőni, akkor a kevesebb gyümölcs is nagyobb tömegű. Egy tő - korszerű fajtájú - uborkáról 2-4 kg termés várható.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR