Mi minden fér meg egy kertben?

Mi minden fér meg egy kertben?

A sokféleség gyönyörködtet: sőt a házikertben a sokféle növény (és állat) együttese általában hasznos is a gazdának.


A családi kertekben arra kell törekednünk, hogy minél többféle hasznos és szép növényünk legyen. Ügyeljünk arra, hogy azoknak a növényeknek adjunk előnyt, amelyek az adott talaj- és éghajlati körülmények között egészségesen és gyorsan fejlődnek. A kezdő kertészkedőknek javaslom, hogy nézzenek körül a szomszédos kertekben és vegyék igénybe a közeli kertészek tapasztalatait, valamint a laboratóriumi talajvizsgálat javaslatait is. Így nem fordulhat elő az a gyakori hiba, hogy meszes-lúgos talajon olyan savanyú talajt kedvelő növényeket telepítenek, mint a rododendron vagy a magnólia. Ugyanis ilyenkor a bosszúság se marad el!

mi minden fer meg 01

Nemcsak a növények, hanem az állatok is

A kiskertekben nem csupán a növények, de az állatok is kedvező körülményeket találhatnak. Számunkra igen hasznosak az énekes madarak, amelyek igen sok káros rovart pusztítanak el. Most még van idő a madárodúk és az etetők kitisztítására és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a cinegék, a fekete rigók nagyon szeretnek a meleg, napos tavaszi időben fürdeni, ezért a lapos itatókat minden nap töltsék fel tiszta vízzel!

mi minden fer meg 02

Rovarok, gyülekező!

Nagy szükségünk volna több megporzó rovarra, mert a méhek száma évről-évre csökken, a megorzó vad (de nem kártevő) rovarokat pedig a permetező szerekkel szinte teljesen kiirtottuk!

mi minden fer meg 03

A falusi portákon régen rendszeresen tartottak galambokat, házinyulakat, amelyek az étrendet gazdagították, sőt értékesítésükkel és trágyájukkal a kertművelés gazdaságosságát is számottevően fokozták. A bátrabbak megpróbálkozhatnának a kecsketartással is: egy-két anyakecske jól ellátja a családi konyhát tejtermékekkel és szinte minden növényi maradványt elfogyaszt. A gidák meg kedves játszótársai lehetnek a gyerekeknek.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR